[vc_row as_padding_top=”theme-padding-top-5″][vc_column][vc_column_text]Flexibiliteit is er in alle vormen en maten. Flexibiliteit kan een versterkende of beperkende factor zijn in jouw leven en natuurlijk heeft meer flexibiliteit een beter effect op het lichaam dan minder flexibiliteit. Welke vormen van flexibiliteit zijn er precies?

Je moet het eigenlijk zo zien: Hoe flexibeler jouw spieren en gewrichten zijn, hoe groter het bereik is waarop ze kracht kunnen leveren. Voor ieder individu is dit anders en vaak afhankelijk van iemand zijn/haar leefstijl, beweeg ervaring, blessure verleden, geslacht, leeftijd en genen. Iemand die van jongs af aan atletiek heeft beoefend, heeft hoogstwaarschijnlijk meer ontwikkelde lenigheid dan iemand die in zijn jeugd een aantal jaren heeft gevoetbald en na zijn opleiding achter het bureau is belandt. Maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn, bijvoorbeeld als iemand is aangeboren met hypermobiliteit. Laten we kijken naar de verschillende vormen van flexibiliteit.

Passief statische flexibiliteit

Passief statische flexibiliteit is een houding die je vast kunt houden zonder dat je actief de spieren aan hoeft te spannen. Je laat je als het ware rusten in deze houding, waardoor je spieren oprekken terwijl je hier zelf geen moeite voor hoeft te doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hamstring stretch.

Actief statische flexibiliteit

Bij dit type flexibiliteit is het “statische” onderdeel nog steeds hetzelfde. Dat betekent dat er geen beweging plaatsvindt, maar de spieren spannen zich wel actief aan om in deze houding te komen. Denk hierbij aan de legendarische spagaat van Jean Claude van Damme. Hij is hier niet in beweging, maar zijn spieren spannen zich wel actief aan om in deze houding te blijven.

Passief dynamische flexibiliteit

Nu het stukje actief en passief wat duidelijker is geworden, spreekt het van zich dat bij deze vorm van flexibiliteit de spieren niet actief aan het werk zijn, maar wel in beweging. Hoe kan dat? Als iemand anders jouw lichaam door de bewegingen begeleidt. Denk aan een fysiotherapeut die jouw bewegingsbereik test.

Actief dynamische flexibiliteit

Tenslotte hebben we de actieve dynamische flexibiliteit waarbij we door middel van het aanspannen van spieren het maximale bereik op gaan zoeken. Denk hierbij aan een stretch oefening waarbij we de hamstrings en hipflexors op rek gaan brengen en dit weer loslaten voor een x aantal herhalingen.

Het ontwikkelen van flexibiliteit doe je door het toepassen van drie van deze methodes. De passieve dynamische flexibiliteit wordt vaak toegepast door professionals bij cliënten om het lichaam te testen, dus deze hoef je zelf niet doen. Nu je weet welke methodes er zijn, gaan we in de volgende blog in op een specifieke manier om de flexibiliteit te trainen voor de spieren en gewrichten die voor jou van toepassing zijn. Stay tuned! 

Wil jij meer weten over flexibiliteit of wil jij samen met één van onze coaches jouw lichaam next level brengen?  Boek een gratis try out sessie in of kom op gesprek in één van onze boutiques!

Auteur: Josh Milané

[/vc_column_text][vc_autospa_theme_button align=”aligncenter” label=”Ja ik ben klaar om next level te gaan! #STARTNOW” url=”/contact/”][/vc_column][/vc_row]
Leave A Comment