[vc_row as_padding_top=”theme-padding-top-5″][vc_column][vc_column_text]Velen van jullie begrijpen het principe van het metabolisme (ook wel bekend als de stofwisseling) al. Het metabolisme is het omzetten van de voedingsstoffen in ons lichaam naar energie. In ons lichaam gebeurt dit heel de dag door, we gebruiken namelijk niet alleen energie als we aan het sporten zijn maar ook als we op de bank zitten of zelfs in bed liggen! Ons lichaam heeft namelijk energie nodig om onze organen te laten werken en lichamelijke functies goed te laten verlopen.

Metabolisme

In dit artikel bespreken we 3 veel voorkomende mythes over het metabolisme. Voordat we hier samen doorheen gaan is het belangrijk dat je een aantal basis principes snapt over het metabolisme. Daarom bespreken we kort het BMR (basal matabolic rate/rust metabolisme) en de TDEE (total daily energy expenditure/totale dagelijkse Kcal behoeften).

BMR – Rust metabolisme

Je BMR is je ruststofwisseling, dit is de energie die je lichaam dagelijks nodig heeft om je organen te laten werken, je lichamelijke functies goed te laten verlopen maar ook om je spiermassa te onderhouden.

TDEE – totale dagelijkse Kcal behoeften

Nu we weten wat BMR inhoud kunnen we door met het volgende principe: TDEE. TDEE staat voor total daily energy expendature en dit zijn de kcal die jij op dag basis verbrand. Het verschil tussen je BMR en je TDEE is dus dat bij je BMR enkel je stofwisseling in rust berekend wordt en bij TDEE ook andere factoren meegenomen worden. Je TDEE bestaat voor 55-65% uit je ruststofwisseling (BMR), voor 25-35% uit je fysieke activiteit en voor 5-10% uit het TEF. Het TEF staat voor het thermische effect van je voeding. Dit het aantal kcal dat je lichaam verbruikt om bepaalde voedingsstoffen te verbeteren.

Energiebalans – vet verliezen

Wanneer je vet wilt verliezen, is het principe van de energiebalans erg belangrijk. Wanneer je meer kcal verbrandt (je TDEE hoger is) dan je consumeert, moet je lichaam het tekort aan energie ergens vandaan halen. Deze energie is voornamelijk afkomstig van spierweefsel of vetweefsel. Dit noemen wij het oxideren van weefsel voor energie. Jouw lichaam kan meer energie halen uit een kilo vet dan uit een kilo spiermassa en zal hierdoor dus in een tekort eerder vetmassa verbranden dan spiermassa. Als wij vet willen verliezen willen we dus onder ons TDEE gaan zitten qua eten maar niet te ver omdat anders ons lichaam ook spierweefsel moet gaan afbreken voor de energie.

Nu we begrijpen hoe het metabolisme en vetverlies werken, kunnen we doorgaan met de 3 mythes rondom het metabolisme.

3 Metabolisme mythes

Mythe 1: Je kan niet tegelijkertijd spiermassa aankomen en vetmassa verliezen

Dit is een mythe die wij zelf vaak om ons heen horen. De gedachte achter deze mythe is dat wanneer je in een energietekort zit, je gewicht verliest en hierdoor dus zowel spiermassa als vetmassa. Zojuist hebben we doorgenomen dat wanneer jij goed let op je TDEE en hier niet teveel onder zit, je vetweefsel kan oxideren zonder spiermassa te oxideren. Dit komt omdat je lichaam liever de vetmassa dan de spiermassa gebruikt als “reserve” energiebron. Wel is het belangrijk dat je ook let op de samenstelling van de kcal die je op een dag eet. Deze worden namelijk opgedeeld in de 3 macronutriënten: eiwitten, koolhydraten en vetten. De verdeling hiervan verschilt per persoon. Wil je jouw optimale verdeling weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Mythe 2: Sommige mensen hebben een tragere of snellere stofwisseling dan anderen

Dit is ook een veel voorkomende mythe die mensen vaak gebruiken als excuus voor het niet afvallen: “Ik heb gewoon een heel trage stofwisseling en val hierdoor moeilijk af.” Misschien herken je jezelf hier zelfs wel in en heb je dit weleens tegen jezelf verteld. Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar verschillende groepen mensen en uit al deze onderzoeken blijkt dat het verschil er wel is. Dit onderzoek kwam uit op een range van ongeveer 400 kcal verschil tussen de persoon met de “traagste” stofwisseling en de persoon met de “snelste” stofwisseling.  De verklaring voor dit verschil was de NEAT van deze personen.  De NEAT staat voor de non exercise activity thermogenesis dit zijn alle kcal die deze mensen hebben verbrand buiten het trainen om. Onder de NEAT vallen dus dingen als: uit bed stappen, je tanden poetsen, onder de douche stappen etc. We kunnen dus uit dit onderzoek stellen dat de snelle/trage stofwisseling vaak eerder als excuus wordt gebruikt.

Zowel je stofwisseling als je eetlust worden gereguleerd in de schildklier. Dit betekent dat wanneer jij een tragere stofwisseling hebt, dit ook een negatieve invloed heeft op je eetlust omdat je simpelweg minder kcal nodig hebt.

Mythe 3: Je moet 6 maaltijden op een dag eten om je metabole vuur te laten “branden”

Een veel voorkomende mythe is dat je op een dag 6 maaltijden moet eten om te zorgen dat je metabolisme continu hard aan het werk is. Deze mythe is afkomstig vanuit het oude bodybuilden en is erg vaak ontkracht door de wetenschap. Sterker nog, uit onderzoek is gebleken dat een groep die 3 maaltijden per dag at een grotere verbetering in spiermassa realiseerde dan de groep die 6 maaltijden at. Uiteraard kregen beiden groepen dezelfde kcal en macroverdeling binnen.

De gedachte achter deze mythe is het effect van TEF, dit principe hebben we eerder in dit blog besproken bij het stukje over de TDEE en hierin zagen we dat de TEF maar 5-10% van de totale TDEE opmaakt. Wil je toch je TEF optimaliseren? Dan is het een idee om een dieet te volgen die rijk is aan eiwitten en onbewerkte voedingsbronnen.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over de besproken mythes of vraag je je af of jouw voeding inname goed is? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op en laat een van onze personal trainers jou verder helpen.

Auteur: Zahir van Eck
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Leave A Comment