[vc_row as_padding_top=”theme-padding-top-5″][vc_column][vc_column_text]Wil jij je flexibiliteit verbeteren maar je weet niet hoe? Blijf dan even hangen. In dit blog leggen we aan de hand van verschillende vormen uit hoe jij je flexibiliteit kunt verbeteren en tot een nieuw bereik kunt komen. Maar eerst heb je basisinformatie over beweging nodig. 

Verschillende vormen

In de vorige blog over flexibiliteit hebben we het gehad over de verschillende vormen van flexibiliteit. We blikken terug op de vier vormen:

  • Passief statische flexibiliteit
  • Actief statische flexibiliteit
  • Passief dynamische flexibiliteit
  • Actief dynamische flexibiliteit

In dit blog hebben we geen voorbeeld van de passieve dynamische flexibiliteit, aangezien dit gebruikt wordt door bijvoorbeeld een fysiotherapie om een assessment af te nemen.

De basis van beweging

Hoe kunnen we de verschillende vormen gaan gebruiken om flexibeler te worden en jouw nieuwe (flexibele) bereik te ontgrendelen? Dit doen we door eerst te begrijpen dat een beweging gebeurt door de aanspanning van een spier aan de ene kant van het bot en/of gewricht en een ontspanning van een spier aan de andere kant van het bot en/of gewricht. Om het nu een stapje verder te nemen komt het uiteindelijk neer op één ding, namelijk: de ene spier moet leren om zo veel mogelijk te ontspannen, terwijl de tegenovergestelde spier(en) zo hard mogelijk moeten aanspannen. Dit alles op hetzelfde moment.

Aanspannen en ontspannen

In het voorbeeld hierboven wordt een perfecte balans van aanspanning en ontspanning gedemonstreerd. Om het menselijk lichaam helemaal dubbel te vouwen, moeten de spiergroepen aan de achterkant van het lichaam maximaal ontspannen , terwijl de spieren aan de voorkant maximaal aanspannen. De kuiten, hamstrings en alle rugspieren komen op maximale rek en de spieren bij de scheenbenen, bovenbeenspieren, heupbuigers en buikspieren spannen maximaal aan om deze houding aan te nemen.

     

Practice makes perfect

Om deze houding uiteindelijk aan te kunnen nemen, moet het trainingsschema bestaan uit zowel flexibiliteitstraining, maar ook krachttraining. In alle afbeeldingen is de houding praktisch gezien hetzelfde, alleen werkt de zwaartekracht anders op het lichaam en vereist het kracht en flexibiliteit in dezelfde spiergroepen. Daarom is het verstandig alle drie de oefeningen tot op zekere hoogte te trainen, als je een van deze houdingen volledig onder de knie wilt krijgen

Nu je op de hoogte bent van de basics over hoe bewegingen plaatsvinden, gaan we in de volgende blog dieper in op hoe je dezelfde houding kunt bereiken. Stay tuned!

Wil jij meer weten over flexibiliteit of wil jij samen met één van onze coaches jouw lichaam next level brengen?  Boek een gratis try out sessie in of kom op gesprek in één van onze boutiques!

Auteur: Josh Milané

[/vc_column_text][vc_autospa_theme_button align=”aligncenter” label=”Ja ik ben klaar om next level te gaan! #STARTNOW” url=”/contact/”][/vc_column][/vc_row]
Leave A Comment