[vc_row as_padding_top=”theme-padding-top-5″][vc_column][vc_column_text]

Mindset

Groeimindset en statische mindset, wat is het precies? Beide mindsets komen in onderstaand artikel aan bod. We beginnen met een vraag om onszelf goed aan het denken te zetten. Lees onderstaande vraag, laat deze even op je inwerken en bedenk vervolgens wat jouw antwoord is.

De vraag luidt als volgt: is talent aangeboren of aangeleerd?

Na veel onderzoek is bekend dat van beide geen spraken is, talent is niet aangeboren noch aangeleerd maar is een mix van beide. Doordat het een mix van beide is kunnen we talent verwoorden in de volgende formule: Talent = Aanleg X Leervermogen. Aanleg is het gedeelte wat al vanaf onze geboortes vaststaat en het leervermogen staat voor hoeveel je openstaat om te leren en jezelf te verbeteren. Het is daarom belangrijk wanneer je jezelf wilt verbeteren, je niet op het aanleg gedeelte te focussen, omdat dit vanaf onze geboortes al vaststaat, maar op het gedeelte leervermogen. Dit is het gedeelte dat altijd verder ontwikkelt kan worden. Maar waarom is het zo belangrijk om te weten wat talent inhoud? Het is belangrijk om te weten omdat een mindset als een zogenoemd ‘self fulflilling prophecy’ werkt: een voorspelling die direct of indirect leidt tot het uitkomen van die die voorspelling. Geloof jij in dat talent aangeboren is, dan zal jij jezelf nooit zo erg focussen op het leervermogen als iemand die gelooft in dat talent ontwikkelbaar is, om deze reden zal de gedachten altijd uitkomen.

Hoe denkt iemand met een groei – of statische mindset?

Hoe iemand met een groeimindset in grote lijnen denkt: mijn prestatie is een weerspiegeling van waar ik voor heb gewerkt, geleerd en inspanningen die ik heb geleverd. Wat mijn positie nu ook is, deze kan ik altijd verbeteren door mij hiervoor in te zetten zowel op intelligentieniveau als vaardigheidsniveau. Wanneer ik goed presteer komt dit door de leerstrategie die ik gebruik en acties en inspanningen die ik hiervoor heb gedaan. Wanneer ik minder presteer komt dit doordat ik nog niet de juiste leerstrategie heb gevolgd of niet genoeg inspanning heb geleverd. Als iets dus nog niet is gelukt, moet ik op zoek naar een andere manier of er meer inspanning voor doen. Wanneer iemand op een bepaald vlak beter is dan ik, zie ik dat niet als bedreigend maar als stimulerend en werk ik graag met die persoon samen om van elkaar te kunnen leren. Ik hou van uitdagingen, op die manier ben ik genoodzaakt om te leren.

Hoe iemand met een statische mindset in grote lijnen denkt: mindset wordt bepaald door de overtuigingen die je hebt over je intelligentie, vaardigheden en kwaliteiten. Mensen met een vaste mindset zijn ervan overtuigd dat kwaliteiten vaste eigenschappen zijn en dat deze eigenschappen niet te ontwikkelen zijn. Resultaten worden gezien als momenten waarbij zij hun talent kunnen bewijzen tegen de buitenwereld. Gaat iets mij makkelijk af? Dan past het bij mij. Gaat het moeilijk? Dan past het niet bij mij en kan ik het niet. Ergens hard voor moeten inspannen en moeten trainen dat is een teken van lage intelligentie en talent. Succes van iemand anders zie ik als confronterend, want het laat mij mijn eigen tekortkomingen zien, omdat talent immers vaststaat en ik er niks aan kan doen. Om deze reden doe ik liever niet iets waar ik niet goed in ben of waarin andere beter dan mij zijn.

populair gezegd: iemand met een statische mindset ziet zichzelf als een punt: ik kan het niet, punt. Iemand met een groeimindset ziet zichzelf als een komma: ik kan het nog niet, komma. Maar ik kan het wel leren (motivatie binnenstebuiten)

 Wat voor mindset heb jij?

Nu we weten waar talent uit bestaat, wat een groei- en statische mindset is, is natuurlijk nu de grote vraag: wat voor mindset heb jij? Hieronder staan twee quotes, beide zijn van toepassing in de sport, maar deze kan je ook erg goed reflecteren op alle aspecten in het leven. In welke van de twee quotes kan jij je het beste vinden?

  1. ‘Talent is pas meetbaar na je carrière’. Gianluigi Buffon.
  2. ‘Sporters die geloven dat ze een natuurtalent zijn verliezen motivatie: waarom hard werken als het allemaal gaat om de juiste genen?’ – Matthew Syed.

De eerste quote is een perfect voorbeeld van iemand die er in gelooft dat talent te ontwikkelen is, Giunluigi Buffon stimuleert hier een groeimindset. De tweede quote van Matthew Syed gaat overduidelijk over iemand die denkt dat talent vaststaat aan de hand van aanleg en hierdoor met een statische mindset zal rondlopen.

In welk rijtje zou je jezelf over het algemeen plaatsen in die van een statische of van een groeimindset? Niemand heeft in elk geval een statische of groeimindset dit kan per situatie verschillen.

Groei mindset versus een statische mindset

(”Bart Heuvingh: Waarom het belangrijk is om te geloven dat talent te ontwikkelen is”. 2018).

Hoe beïnvloed je talent?

Wij kunnen niks doen aan de aanleg wat iemand van zijn ouders heeft mee gekregen. Hierdoor focussen wij daarom als trainers op het gedeelte leervermogen, hier kunnen wij onze winst op behalen en belangrijk zijn in de ontwikkeling van onze leden. Het leergedrag kan je indelen in drie pijlers. Allereerst is het belangrijk om te geloven dat talent ontwikkelbaar is om zelf beter te willen worden, deze pijler noemen wij overtuigingen. De tweede noemen we vaardigheden: deze bestaat onder andere uit zelfreflectie, leervaardigheden, plannen en evalueren. Om beter te worden is het belangrijk om feedback te zien als benodigde hulp in plaats van een aanval. De laatste is het gedrag van iemand deze bestaat uit: actieve leerhouding, inzet tonen en hulp vragen.

En nu?

Ben je er al achter gekomen wat voor mindset jij in de meeste van de gevallen hebt? Is dit vooral statisch of een groeimindset? Het is van groot belang om jezelf hiervan bewust te maken en dit artikel als ‘eye opener’ te gebruiken. Zou het je niet in de meeste gevallen veel verder brengen om een groeimindset aan te nemen? Dan bedoelen we niet alleen in de sport maar ook in je zakelijke en privé leven! Zo ja, dan is het goed om te weten dat een mindset niet vaststaat, hier kan je voor jezelf aan werken en deze veranderen. Wil jij een krachtiger en gelukkiger leven leiden? Ga hier dan absoluut mee aan de slag! Heb jij hier hulp bij nodig? Bij Morena geloven wij erin dat gedragsverandering de basis is van blijvend veranderen.

‘’Focus on the process. If the proces is right, the results will take care of itself.’’

Lijkt het jou interessant om tijdens een vrijblijvende try out sessie, met een van onze trainers, dieper op dit onderwerp in te gaan? Dan nodigen wij jou bij deze van harte uit! Meld je via ons contactformulier aan voor deze try out.

Goodluck, stay or get fit and we see you soon!

Auteur: Glenn van den Hazel

Bronnen:
Bart Heuvingh: Waarom het belangrijk is om te geloven dat talent te ontwikkelen is.
Heuvingh, B., & Heide, M. (2017).
Kennis = kracht Podcast – Episode #13[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave A Comment