Naast het beheersen van de leefstijlfactoren zoals het hanteren van voldoende rust en een gezond eet- en beweegpatroon, zijn er natuurlijk meerdere factoren die betrekking hebben tot de prestaties of gebreken van het menselijk lichaam. Een van de “oplossingen” die je vaak hoort bij het krijgen van kramp is het eten van meer zout of magnesium. Dit is niet onjuist, maar ook niet de volledige waarheid.
Elektrolyten
“Elektrolyten” zorgen er namelijk voor dat bijvoorbeeld de spijsvertering, het zenuwstelsel, spieren, hart en vaten optimaal doen wat zij horen te doen. Hierin spelen zij niet de rol van benzine in een motor, maar de motorolie dat ervoor zorgt dat alle zaken gesmeerd verlopen.
Zoals je weet heeft het lichaam behoefte aan vitamines en mineralen. Deze zijn te vinden in verschillende soorten voedingsmiddelen. Het lichaam aanvullen met brandstoffen is meer dan alleen aanvullen met calorieën en vloeistoffen. Bepaalde ionen (chemicaliën die te vinden zijn in mineralen) zijn namelijk nodig voor het leveren van de optimale prestaties van het lichaam. Dit doe je door het supplementeren van elektrolyten.
Verschillende elektrolyten
Zoals je ziet in de afbeelding is één van de elektrolyten magnesium. Twee andere die je wellicht niet gelijk herkent zijn chloride en sodium. Deze combinatie staat ook bij jou regelmatig op tafel in gecombineerde vorm, namelijk NaCl oftewel zout. Dan blijven er nog drie over en dat zijn calcium, kalium en mangaan. Calcium is te vinden in melkproducten, spinazie, boerenkool en sardines. Kalium is te vinden in aardappelen, yoghurt en bananen. En tenslotte is mangaan te vinden in bijvoorbeeld granen, rijst, noten, schaaldieren, koffie en thee.
Minder zoutgebruik
Het eten van nog meer zouten om kramp te voorkomen is daarentegen geen goed idee. Natrium, wat de helft van zout is, zorgt er namelijk voor dat je meer dorst krijgt maar ook meer vocht uitscheidt. Dit kan de kans op kramp verhogen en is dus niet wenselijk. Ook zit er veel zout in bijna alle bewerkte voedingsmiddelen die je kan kopen in de supermarkt.
Goede balans
Hoe werkt dit precies? Denk aan een perfecte verhouding van een goed glas limonade. Niet te zoet, maar niet te slap qua smaak. Als de verhouding uit balans raakt door een overschot aan water en tekort aan elektrolyten kan dit de kans op kramp verhogen. Evenals een tekort aan water en overschot aan elektrolyten.
Zorg er dus voor dat je een gebalanceerd eetpatroon hebt, voldoende water drinkt en rust om jouw lichaam in optimale staat te laten presteren. En mocht je merken dat je een krampachtig gevoel hebt en dat regelmatig meemaakt, vergeet dan niet aan te vullen met een supplement met een volledige elektrolyten profiel, om jouw lichaam weer in balans te brengen.
Heb jij moeite om op de juiste manier te zorgen voor jou lichaam? Wil je jouw kennis vergroten? Boek een gratis try out sessie in of kom op gesprek bij één van onze trainers.
Auteur: Josh Milané
[/vc_column_text][vc_autospa_theme_button align=”aligncenter” label=”Ja ik wil starten met het behalen van mijn doelen. #STARTNOW” url=”/contact/”][/vc_column][/vc_row]