In de gym is het altijd hot-topic: krachttraining of conditietraining? “Van krachttraining word je groot en van conditietraining val je af.” Dit is de gedachte die door het hoofd van velen gaat als je begint met het trainen in een sportschool. Klinkt dit herkenbaar? Helaas werkt het niet zo simpel, dus laten we dat voor je opklaren.

Krachttraining en conditietraining hebben verschillende doeleinden, maar wel vergelijkbare effecten. Beide trainingen zijn een vorm van inspanning en hierbij worden er dus calorieën verbrand, maar hoe gaat dit precies in zijn werking? Natuurlijk verbrand je TIJDENS beide vormen van inspanning energie en dit zorgt ervoor dat je lichaamsvet verbrand, mocht je in een negatieve calorie-balans zitten. Waar zit dan precies het verschil in?

Conditietraining

Tijdens conditietraining zul je calorieën verbranden zo lang je bezig bent. Dat lees je goed. Zodra je dus stopt met bijvoorbeeld hardlopen, stopt dan daar ook de verbranding van calorieën. Dit betekent dat als jij een grote hoeveelheid calorieën wilt verbranden, je dus ook voor een langere tijd zult moeten hardlopen, fietsen, zwemmen of andere vorm van conditionele inspanning.

Krachttraining

Betreft het verbranden van energie gaat krachttraining verder dan conditietraining. Wat je namelijk doet met krachttraining is je spieren zo stimuleren dat er micro beschadigingen ontstaan. Hierdoor gaat je lichaam aan de slag deze te herstellen, wat zorgt voor een groter energieverbruik dat verder gaat, ook ná de training zelf. Een langdurige periode van efficiënte krachttraining zorgt ook voor een grotere hoeveelheid spiermassa, wat ook weer zorgt voor een hogere verbranding van calorieën tijdens het rusten. Krachttraining is dus een hele efficiënte manier van vetverbranden.

Betekent dit dat er geen ruimte is voor conditietraining?

Natuurlijk is er ruimte voor conditietraining, maar als het gaat om simpelweg gewicht willen afvallen, is het verstandiger de conditietraining te bewaren als warming-up / cooling down of actief herstel tussen je krachttraining door in de vorm van een circuit of superset. Zo zorg je er namelijk voor dat je tijdens het rusten van je set krachttraining toch je hartslag hoog kunt houden en je ook calorieën verbrand tijdens het “rusten”.

Personal Training
Auteur: Josh Milané
Leave A Comment