[vc_row as_padding_top=”theme-padding-top-5″][vc_column][vc_column_text]Bekruipt jou vaak de gedachten ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘ik kan dit toch niet.’? Herkenbaar? Je bent niet de enige! Veel mensen worstelen namelijk met zelfvertrouwen en ervaren negatieve gedachten over zichzelf. Je weet bijvoorbeeld niet waar je goed in bent, je twijfelt om bepaalde keuzes te maken, je denkt dat je niet genoeg bent en je houdt jezelf tegen omdat je bang bent te falen. Een gebrek aan zelfvertrouwen is letterlijk niet in jezelf geloven en heeft behoorlijk impact op je leven. In dit blog leer je hoe je negatieve gedachten kunt omdenken en jij meer in jezelf leert te geloven.

1. (Her)Ken je kwaliteiten

Neem een keer de tijd om op te schrijven wat jouw kwaliteiten zijn en waar je goed in bent. Maak onderscheid in privé- en werkgerelateerde kwaliteiten. Zelfvertrouwen begint namelijk met het herkennen van jouw eigen kunnen. Iedereen is ergens goed in. Ja, ook jij! Wanneer jij bewust bent van je eigen kunnen, wordt het geloven in jezelf iets makkelijker.

2. Vergelijk jezelf niet met anderen

“Krijgstucht is een karaktereigenschap, waarbij iemand doet wat er van hem of haar verwacht wordt.”
Besef heel goed dat dit jouw eigen proces is en dat dit een heel uniek en specifieke aanpak vereist. Heel cliché gezegd: iedereen is anders en bewandelt een situatie op geheel eigen manier. Wat werkt voor de één, werkt niet voor een ander. Het is heel verleidelijk om rond te kijken en te doen wat succesvol blijkt te zijn bij iemand anders. De één gaat sneller, de ander langzamer. Er is geen goed of fout, jij doet alles op jouw tempo en op jouw unieke manier. That’s it.

3. Plant het juiste zaadje

Gek dat juist alle dingen die NIET goed gaan het meest blijven hangen, niet? Soms lijkt het vanzelf te gaan, maar wees bewust dat dit jouw eigen keuze is. Jij bepaalt namelijk zelf waar je focus op legt en waar jij dus de meeste energie aan geeft. Zie dit als een zaadje in de grond. Je kiest een zaadje, dat zaadje geef je water en uiteindelijk gaat dat zaadje uitgroeien tot een plant. Geef jij negatieve ervaringen meer aandacht? Dan gaat dit zaadje het meest groeien. Zorg daarom dat je de meeste energie geeft aan positieve ervaringen, want die zijn er altijd.

4. Fouten bestaan niet, leerdoelen wel

De situaties die minder of niet goed gaan bestempelen als ‘fout’ is een negatieve belading en gaan op lange termijn een negatieve werking hebben op jouw proces. Door om te denken, leer je hoe je negatieve ervaringen om kunt zetten in positieve. De dingen die minder of niet goed gaan, dat zijn leerdoelen en geen fouten.

5. Zie succes in de kleine dingen

Natuurlijk willen we allemaal het liefst die hele grote stappen maken. Besef je goed dat juist de kleine stappen zorgen voor uiteindelijk hele grote stappen. Een hele grote berg verplaatsen is wat we uiteindelijk willen, maar vergeet vooral niet de kleine stappen vooraf die ervoor gezorgd hebben dat de berg verplaatst wordt.

6. Zeg de juiste dingen tegen jezelf

Heb jij ooit een keer stilgestaan bij de dingen die jij jezelf vertelt? Ook de woorden die jij tegen jezelf vertelt, mag je met uiterste zorg uitkiezen. Denk weer aan die positiviteit: vertel jij jezelf elke dag dat jij prachtig ben? Dan voel jij je na een tijd ook zo. Andersom gezien voel jij jezelf verschrikkelijk, als jij jezelf wijsmaakt dat je verschrikkelijk bent. Een mooi voorbeeld is UFC kampioene Rose Namajunas. Zij verloor haar titelgevecht een tijd geleden en viel in een gat. Het verlies voelde als falen en had de grootste moeite om weer in de juiste mindset te komen. Paar weken geleden kreeg zij een herkansing. Op tv zag je hoe zij en haar team afgelopen tijd gewerkt hebben aan positieve mindset. In de ring, terwijl ze aangekondigd werd, riep Rose keer op keer: ‘I am the best.’ En weet je wat gebeurde? Zij won met volle overtuiging de titel terug. Je bent écht wat je jezelf verteld. Dus vertel jezelf dan ook wie je WILT zijn, en geloof me – je wordt het.
Dus, wat ga jij voortaan tegen jezelf zeggen?

Hulp nodig?

Worstel jij ook met vertrouwen in jezelf en wil je hier een keer over sparren of gewoon je ei kwijt?  Boek dan een gratis try out sessie in of kom op gesprek bij één van onze trainers.

Auteur: Ruby Cremers

[/vc_column_text][vc_autospa_theme_button align=”aligncenter” label=”Ja ik wil starten met het verbeteren van mijn mindset. #STARTNOW” url=”/contact/”][/vc_column][/vc_row]
Leave A Comment