[vc_row as_padding_top=”theme-padding-top-5″][vc_column][vc_column_text]Heerlijk hè, af en toe een bezoek brengen aan de sauna? Naast dat je er heerlijk van tot rust komt, kan het ook helpen om je gezondheid te verbeteren. Uit een onderzoek van de universiteitskliniek Charité in Berlijn is gebleken dat de sauna je immuunsysteem verbetert en de bloedsomloop stimuleert en stabiliseert. Je lichaam reageert op de warmte van de sauna en de kou wanneer je afkoelt.

Een bezoekje aan een stomende sauna is voor sommigen niet zo ontspannend. Een veel te hete, benauwde kamer waar de zweetdruppels kriebelend over je heen kruipen. Om je toch mee te krijgen, wordt je overspoeld met gezondheidsvoordelen van de sauna. Wij zeggen: een saunabezoek is de korte benauwdheid zeker waard.

Waar is de sauna goed voor?

Ontspannen

Ga je gebukt onder drukke werkdagen en deadlines? Uit Zweeds onderzoek blijkt dat het gehalte serotonine, een lichaamseigen stof die ervoor zorgt dat je je vrolijk en relaxed voelt, in je bloed toeneemt wanneer je geregeld de sauna bezoekt.

Gezondheid

De sauna kan je helpen je algemene gezondheid te verbeteren. Zo blijkt, uit het eerder benoemde onderzoek, dat de sauna je immuunsysteem verbetert en de bloedsomloop stimuleert en stabiliseert. Je lichaam reageert heftig op de warmte van de sauna en de kou wanneer je afkoelt en maakt daardoor antistoffen aan. Geregeld een sauna bezoeken, beschermt je beter tegen verkoudheid, al vermindert het de symptomen niet, wanneer je al verkouden bent.

Huid

Je lijf reageert flink op de warmte in de sauna. Als reactie daarop werkt je lichaam – net als tijdens een stevige workout – hard om af te koelen: je gaat zweten. De hoge temperatuur zorgt ervoor dat poriën zich openen en je bloedvaten zich verwijden. Op deze manier kan je huid goed schoon worden.

Je raakt zo niet alleen vocht kwijt, ook overtollig talg en ander vuil wordt afgevoerd. Uit een onderzoek van dr. Doreen Kowatzki aan de Universiteit van Jena, gepubliceerd in Dermatology, blijkt overigens dat de sauna niet alleen reinigend werkt maar ook echt gezond is voor je huid: het versterkt de beschermlaag en hydrateert de hoornlaag.

Bovendien gaat herstel bij vochttekort of een verstoorde PH-waarde sneller. Uit dezelfde studie blijkt ook dat hoe vaker je naar de sauna gaat, hoe meer voordeel je huid er van heeft: deze wordt er elke keer wat sterker van.

Waar helpt een saunabezoek niet voor?

Afvallen

De sauna heeft een stimulerend effect op je metabolisme (stofwisseling), maar je valt er niet direct door af. In elk geval niet blijvend. Tijdens een saunasessie verlies je ongeveer een halve tot anderhalve liter vocht. Naarmate je vaker naar de sauna gaat zal je lichaam beter op de warmte reageren. Op den duur zul je daardoor steeds sneller gaan zweten. Dat vochttekort moet je natuurlijk gewoon weer aanvullen.

Afvallen op een manier die bij jou past

Je saunabezoekjes zien als middel om af te vallen, dat is zeker geen oplossing. Wil jij wel afvallen en ben je opzoek naar een manier die bij jou past? Neem eens vrijblijvend contact met ons op of plan een gratis personal training try out sessie met ons in. Wij laten je zien dat er voor iedereen een geschikte manier is om af te vallen. Want geen mens is het zelfde, daarom hebben wij voor al onze huidige leden een opmaat gemaakt programma wat écht bij diegene past.


Bron: Menshealth 

Auteur: Tessa de Niet[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave A Comment