[vc_row as_padding_top=”theme-padding-top-5″][vc_column][vc_column_text]Wanneer wij leden hebben die willen afvallen, vertellen wij vaak dat zij meer vetten moeten eten. Regelmatig krijgen we dan een verbaasde blik terug, met de reactie: “Maar zou ik niet juist minder vetten binnen moeten krijgen om vet te verliezen?” Hierbij wordt vaak over het hoofd gezien dat er een verschil zit in vetten uit voeding en opgeslagen vet in het lichaam. In dit blog gaan we wat dieper in op waar vetten nou eigenlijk goed voor zijn, welke verschillende vetten we hebben en wat de relatie is tussen vet en cholesterol.

Waar zijn vetten goed voor?

Vetten zijn 1 van de 3 macronutriënten. Vetten staan zij aan zij met de eiwitten en de koolhydraten. Vetten wegen in calorieën wel zwaarder, zo is een gram vet 9kcal en een gram eiwitten of koolhydraten 4kcal. Wil je meer weten over de macronutriënten en eiwitten? Lees dan onze eerdere blogs:

Je lichaam gebruikt de hele dag door vetten. Het menselijk lichaam vindt vetten namelijk een erg fijne brandstof om alledaagse activiteiten uit te voeren zoals wandelen, autorijden, fietsen etc. etc.

Ook spelen vetten een belangrijke rol in het regulieren van het cholesterol in het lichaam. Op de eerste plaats helpt het bij de opbouw van nieuwe cellen in het lichaam, de hormoonhuishouding en de aanmaak van gal in de lever. Gal wordt vervolgens opgeslagen in de galblaas en helpt bij de spijsvertering. Maar hoe kan je nou zorgen dat je lichaam het goede cholesterol aanmaakt om te zorgen voor een optimale hormoonhuishouding? (Wat je weer zou kunnen helpen in je fitnessdoelen.)

De relatie tussen vet en cholesterol

Vetten hebben dus een belangrijke rol bij het regulieren en aanmaken van bepaalde soorten cholesterol. We hebben in het lichaam 2 soorten cholesterol namelijk het LDL- en het HDL-cholesterol. Het LDL-cholesterol wordt ook wel het slechte cholesterol genoemd, omdat een hoog gehalte van dit soort in het lichaam kan zorgen voor hart- en vaatziekten. HDL-cholesterol zorgt voor het tegengaan van deze hart en vaatziekten.

Verschillende soorten vetten

Vetten zijn altijd opgebouwd uit twee soorten: onverzadigde vetten en verzadigde vetten. In sommige gevallen kunnen er ook transvetten en omega 3, 6 en 9 vetzuren in een product zitten. Hieronder beschrijven we in het kort alle vier de vetten:

Onverzadigde vetten

Onverzadigde vetten worden ook wel gezonde vetten genoemd. Dit is volkomen terecht want de onverzadigde vetten in voeding  helpen het verhogen van het HDL-cholesterol en het verlagen van het LDL-cholesterol. Onverzadigde vetten ondersteunen de weerstand en helpen bij het aanmaken van nieuwe cellen. Daarnaast zorgen ze voor energie in het lichaam en voor de opname van bepaalde vitamines, die in vet opgelost moeten worden om goed opgenomen te worden in het lichaam. (vitamine A, D, E en K).

Onverzadigde vetten bevinden zich veel in noten, zaden, olijfolie en avocado’s.

Verzadigde vetten

Verzadigde vetten worden ook wel ongezonde vetten genoemd. Dit is te begrijpen maar niet helemaal waar. Verzadigde vetten zitten in elk product waar ook onverzadigd vet in zit, dit zijn namelijk de twee “bestandsdelen” van vet als een macronutriënt. Verzadigde vetten worden ongezonde vetten genoemd omdat ze zorgen voor een verhoging van het LDL-cholesterol. Ook slaat het lichaam een overschot aan verzadigde vetten op in de bloedstromen in ons lichaam, bijvoorbeeld aan de binnenkant van je slagader. Dit wordt slagaderverkalking genoemd.  We hebben deze vetten dus wel nodig in het lichaam, omdat we er wel energie uit kunnen halen, maar we willen deze het liefst zo veel mogelijk beperken.

Verzadigde vetten bevinden zich veel in melkproducten, taart en koekjes

Transvetten

Transvetten wil je het liefst (als we kijken naar de gezondheid) zo ver mogelijk van wegblijven. Transvetten kunnen namelijk erg lastig worden afgebroken door het lichaam. Dit komt omdat dit geen natuurlijke vetten zijn maar verwerkte oliën. Transvetten zorgen voor hart- en vaatziekte, obesitas en slagaderverkalking.

Transvetten bevinden zich veel in chips, snoep, margarine, halvarine, pizza’s en frituurvet.

Omega 3, 6 en 9 vetzuren

Omega 3, 6 en 9 vetten zijn een deel van de onverzadigde vetten en heten ook wel meervoudige onverzadigde vetzuren. Deze hebben dan ook dezelfde functie als de onverzadigde vetten. Wel zit er een klein verschil tussen de omega vetzuren. Zo verlagen omega 3 en 6  het risico op hart- en vaatziekten. Je vindt deze vetten in onverwerkte plantaardige oliën. Omega 9 is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur. Ons lichaam maakt deze zelf aan, maar je vindt deze ook in olijfolie. Belangrijk is wel dat enkelvoudige onverzadigde vetzuren (zoals olijfolie) gaan oxideren wanneer deze worden verhit, wat schadelijk is voor ons lichaam.

Alles wat je wilt weten over gezonde en ongezonde vetten

Heb jij meer vragen over de hoeveelheid vetten die jouw lichaam nodig heeft? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag verder.

Bron: Voedingscentrum

Auteur: Zahir van Eck
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Leave A Comment