[vc_row as_padding_top=”theme-padding-top-5″][vc_column][vc_column_text]Waar moet je nu op letten tijdens het ‘kiezen’ van je ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes. In je dagelijkse voeding zitten verschillende voedingswaarden, deze staan vaak op de achterkant van de verpakking, zie voorbeeld in afbeelding 1. In dit artikel focussen we op  drie macronutriënten: vetten, koolhydraten en eiwitten. Deze vormen de basis van je voeding. 

Belangrijke macronutriënten in je dagelijkse voeding2

Vetten (9 kcal per gram)

Vetten zijn brandstoffen voor het lichaam en zijn op te delen in 3 groepen, namelijk onverzadigde vetten, verzadigde vetten en transvetten. De meest gezonde en minst bewerkte zijn onverzadigde
vetten, deze zijn te vinden in bijvoorbeeld noten, vette vis, olijfolie en avocado. Deze onverzadigde vetten zijn uiteindelijk ook weer op te delen in omega’s 3, 6 en 9 en dragen bij aan een gezond voedingspatroon. Zij zijn naast brandstoffen ook goed voor het reguleren en beschermen van allerlei processen in je lichaam. Heel gezond dus! Verzadigd vet en transvetten verhogen het LDL-cholesterol  in het bloed wat uiteindelijk kan lijden tot hart- en vaatziekten.

Conclusie: Probeer zo veel mogelijk je verzadigde vetten te vervangen met onverzadigde vetten.

Koolhydraten (4 kcal per gram)

Koolhydraten…. Wie kent ze niet? Er zijn veel theoriën over koolhydraten, zijn ze dikmakertjes of heb je ze juist heel hard nodig? Hier zal ik meer duidelijkheid over geven zodat jij voortaan het antwoord weet!
Koolhydraten bestaan uit zetmeel, vezels en suikers. Zij zijn onze grootste bron van energie en zijn op te delen in twee groepen: snelle en langzame koolhydraten.

Een simpel voorbeeld om koolhydraten mee te vergelijken is: brandstof voor een auto. Iedereen weet dat een auto zonder brandstof niet vooruit komt. Je lichaam kun je hier goed mee vergelijken, als je namelijk je lichaam niet genoeg aanvult met koolhydraten, zal je ook niet op je top kunnen presteren. Een auto met een lege brandstoftank is natuurlijk niet vooruit te branden en zo werkt het ook met het menselijk lichaam. Je zal het vast wel herkennen, je komt thuis van een lange dag werken en je bent zo moe dat je het liefst meteen in bed duikt. Toch besluit je even wat te gaan eten en je merkt na het eten dat je toch weer wat energie hebt. Dat betekent dat je in die maaltijd je “brandstof” hebt aangevuld door het eten van koolhydraten.

Conclusie: Gebruik je koolhydraten als brandstof en zet deze dus slim in (liever voor het trainen of gelijk als je opstaat dan in de avond voordat je gaat slapen)

Eiwitten (4 kcal per gram)

Eiwitten worden ook weleens de bouwstenen van het lichaam genoemd. Wanneer je traint (voor hypertrofie) maak je kleine scheurtjes in je spiervezels, het lichaam gaat vervolgens deze scheurtjes opvullen en wanneer hij dit doet zal het lichaam deze spiervezel net iets groter maken. Op deze manier ontstaat spiergroei. Voor het opvullen van deze scheurtjes heeft het lichaam eiwitten nodig om het proces van eiwitsynthese (hierboven beschreven) op gang te houden. Ook wanneer je aan het afvallen bent is het belangrijk om je eiwitinname op minimaal 1 tot 1,5 gram per kilo van je lichaamsgewicht te houden om zo het verlies van spiermassa te voorkomen.

Conclusie: Houd je eiwitten altijd goed bij en zorg dat je er voeldoende van binnen krijgt.

Meer weten over voeding?

Heb je specifieke vragen over jouw voedingspatroon? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Auteur: Zahir van Eck
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Leave A Comment