[vc_row as_padding_top=”theme-padding-top-5″][vc_column][vc_column_text]Verzamel herinneringen in plaats van bezittingen, en wees alsjeblieft een beetje lief voor elkaar. Dat was en is nog steeds de boodschap van Bibian Mentel, die helaas niet meer in ons midden is sinds 29 maart 2021. Bibian is 48 jaar oud geworden en uiteindelijk na een lange strijd overleden aan de gevolgen van kanker.

Deze vrouw is een voorbeeld voor vele volwassenen en zelfs voor jonge kinderen. Hoeveel tegenslagen Bibian ook kreeg ze bleef keer op keer strijden tot ze haar doel(en) of beter gezegd haar missie had bereikt.
Bibian Mentel was een Nederlandse snowboardster. Zij werd zes keer Nederlands kampioen op het onderdeel halfpipe en zeven maal Nederlands kampioen snowboardcross.

‘Ik heb een ziekte, maar ik ben niet mijn ziekte’

In december 1999 liep Bibian tijdens het trainen een blessure op. Na het herstel en weer terug op haar snowboard ging het opnieuw mis. Na meerdere onderzoeken kreeg ze de diagnose botkanker. Na een operatie kwam Bibian weer terug en was ze kandidaat voor de Olympische Winterspelen in Salt Lake City. Bij het hervatten van de training bleek de tumor echter weer terug te zijn en korte tijd later bleek de tumor zelfs al in het botvlies te zitten, met het risico van uitzaaien via het bloed. De keus waarvoor zij werd gesteld, was doorgaan met behandelingen met alle risico’s van dien, of het been laten amputeren. Mentel vroeg een gesprek aan met een prothesebouwer en koos na dit gesprek voor amputatie. Vier maanden later stond deze krachtige vrouw weer op haar snowboard.

In totaal is Bibian Mentel 15 keer door haar ziekte getroffen, maar met een lach en haar veerkracht liet ze kanker niet haar leven beheersen. 

Paralympische spelen

Na haar amputatie wilde ze het liefste weer meedoen aan wedstrijden. Het eind van haar sportieve leven? Daar dacht Bibian Mentel niet aan. Al na een paar maanden stond ze met een prothese op haar snowboard. Toch was er een probleem, snowboarden was wél olympisch, maar niet paralympisch. Daar maakte ze zich sterk voor, met succes, én ze sloeg meteen toe op het moment dat het kon. Met als resultaat; ze werd drievoudig paralympisch kampioen en viervoudig para-wereldkampioen. 

Mentelity Foundation

Eind 2018 stopte Bibian Mentel met sport op het hoogste niveau en zette ze een stichting op de Mentelity Foundation. Hiermee zorgde ze ervoor dat kinderen en jongvolwassenen met een beperking toch kunnen sporten.

En wat nog meer ? 

  • Mentel gaf les op een wakeboardschool in Loosdrecht
  • In 2004 studeerde ze af aan de Randstad Topsport Academie voor de opleiding Commerciële Economie
  • In 2012 coachte ze (toekomstig) para-atlete Fleur Jong bij haar revalidatie na een beenamputatie; 
  • In 2013 aan het Johan Cruyff Institute voor de International Master of Sport Management;
  • Op 8 november 2018 was ze voor een dag gastdirecteur van het Mauritshuis
  • In 2019 bereikte Mentel in Dancing with the Stars met danspartner Joost Findhammer de finale;

Ook kreeg Bibian in 2012 haar onderscheiding als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Daarnaast stond ze in 2018 ook nog in de Opzij Top 100 meest invloedrijke vrouw in de categorie sport

‘Iedere dag is een feestje’

Met deze woorden pakte ze alles op en zette alles op alles om haar doelen en vooral haar missie over te brengen en te laten slagen. Zelfs toen zij uitbehandeld was.  
Een enorm gedreven en krachtige vrouw voor zowel haar man en kinderen, haar liefde voor sport en haar liefde voor de medemens. De vrouw met die grote glimlach op haar gezicht. 

 

Nu je deze blog gelezen hebt is de vraag; wat haal jij uit de kracht van Bibian Mentel wat jij in je eigen leven kan toepassen om ook jouw missie te volbrengen? 

Bron:
Wikipedia
RTL nieuws
Mentelity foundation
Auteur: Soraya Borg

[/vc_column_text][vc_autospa_theme_button align=”aligncenter” label=”Ja ik wil net als Bibian mijn missie volbrengen #STARTNOW” url=”/contact/”][/vc_column][/vc_row]
Leave A Comment