[vc_row as_padding_top=”theme-padding-top-5″][vc_column][vc_column_text]Je breincellen hebben 2 keer zo veel voedingsstoffen nodig dan de rest van je lichaamscellen. Het is daarom van groot belang om meteen aan het begin van je dag goed te eten om je brein fit en productief te houden. Want je brein, voeding en productiviteit – die gaan hand in hand. Eet daarom elke dag een voor je brein gezond ontbijt.

Oké, voedsel is dus belangrijk. En raad eens wat het meest belangrijke maal van de dag is voor je brein? Juist! Je ontbijt. Het eerste maal van de dag. Het maal dat je dag zelfs kan bepalen, als het om productiviteit gaat.

Dat het ontbijt niet onderschat mag worden als productiviteitsbooster, blijkt wel uit cijfers van een Brits onderzoek: 59% van de Britten eet geen ontbijt, wat hen dagelijks 82 minuten aan productiviteitsverlies kost. Dit kost de Britse economie zo’n 300 miljoen pond per jaar.

Conclusie: véél tijd en véél geld gaan verloren door een gebrek aan een voor je brein gezond ontbijt. Hoe tijd- en geldverlies door ontbijtgebrek kan worden voorkomen, heb je vast ook al geraden. Juist! Door wel ontbijt te eten. Sterker nog: door een gezond ontbijt te eten.

Gezond ontbijt voor je brein: de do’s en don’ts

Ja, ontbijten. Allemaal leuk en aardig. Maar nu ik weer eens te laat opgestaan ben, zit dat er toch niet meer in. Dan maar weer een keer overslaan.

‘S ochtends heb ik echt geen honger, hoor. Ik krijg geen hap door mijn keel als ik net uit bed kom.

Koffie! Dat is mijn ontbijt. Meer heb ik echt niet nodig. Zonder koffie begin ik helemaal nergens aan.

Zijn dit de excuses die jij aandraagt om slecht of helemaal niet te ontbijten? Bekijk dan de onderstaande Do’s & Dont’s om er achter te komen hoe zo’n powerontbijt er wél en hoe het er vooral ook niét uit moet zien en waarom je excuses vanaf nu waardeloos zijn gebleken.

Do’s

+ Koolhydraten: geeft je brein een lange termijn boost, zonder after-breakfast dip. Koolhydraten leveren namelijk een hoop glucose op, het wondermiddel voor je brein en je productiviteit. Koolhydraten worden geleidelijk afgegeven voor een langer effect op je productiviteit.

Deze gezonde koolhydraten zitten voornamelijk in fruit. Vooral bessen en citrusvruchten (sinaasappel, mandarijn, grapefruit, citroen, etc.) hebben hoge glucosewaarden.

+ Proteïnen: doen ongeveer hetzelfde als koolhydraten, maar zijn te vinden in andere voedselgroepen.

Proteïnen zitten vooral in havermout, brood of toast.

+ Water: je lichaam bestaat voor 80% uit water, je brein voor 85% en je productiviteit gaat al met 10% omlaag wanneer je brein 2% te weinig water bevat. Water is dus niet gewoon goed, het is cruciaal – begin je dag daarom goed met minstens 1 glas water.

+ Doorzetten: het kan lastig zijn om te beginnen met (power)ontbijten, wanneer je anders bent gewend. Gelukkig went je lichaam vanzelf aan het genot van eten in de ochtend, wanneer je je goede gewoonte maar doorzet. Binnen de kortste keren stop je niet met pijn en moeite een halve toast naar binnen, maar word je wakker met een hongergevoel en kun je niet wachten om die boterham te smeren.

Dont’s

– Koffie: een groot ontbijtmisverstand. Koffie geeft je geen productiviteitsboost, maar geeft je brein kort het gevoel wakker te worden om daarna weer in te kakken. De cafeïne en de suiker in je koffie zijn hier de schuld van. Je behoefte aan nóg een kop volgt, en nóg één, en nóg één – alleen maar om de ene korte cafeïne-boost op te vangen met de andere.

Probeer dat heerlijke kopje koffie daarom te bewaren voor ná je ontbijt. Dan mag je er ongegeneerd van genieten.

– Cruesli, Crispies en Cornflakes: het klinkt allemaal lekker en gezond, maar deze voorgemaakte ontbijtgranen kun je bij lange na geen powerontbijt noemen. Ze bevatten een hoog suikergehalte waardoor je, net als met koffie, een korte boost krijgt waar een flinke energie- en productiviteitsdip op volgt.

– English Breakfast: zeker, als je zwaar fysiek werk in bijv. de bouw verricht, is dit een powerontbijt. Maar voor brein- en kantoorwerkers is het dat zeker niet. Het is namelijk hoog in calorieën, die je aan je bureau niet gaat verbranden. Je brein moet vooral gevoed worden (met glucose), niet de rest van je lichaam (met calorieën).

Natuurlijk heb je calorieën nodig, maar die zitten genoeg in een boterhammen- en fruitontbijt. Deze calorieënbom mag je overslaan. Of bewaren voor een actieve dag in het weekend.

Zie je? Ook jij kunt een powerontbijt goed gebruiken. En die koffie mag je voortaan bewaren tot een uur of twaalf, wanneer je eerste dip inzet. De ochtend overleef je puur op je superenergieke ontbijt.

Powerontbijt tips

Om je nieuwe gezond ontbijt gewoontes te stimuleren zijn hier een aantal fijne en snelle recepten voor in de ochtend:

Ook ontbijt-fan geworden? Mooi, dat was de bedoeling. Start vanaf morgen met een heerlijk gezond ontbijt en voel het doorwerken in de rest van je dag. Voel je die productiviteitsboost? Wees je ontbijt dankbaar en blijf het elke ochtend op tafel toveren om dat effect vol te houden en een écht verschil te ervaren op lange termijn. Wil jij graag jouw leefstijl aanpassen, maar lukt het je niet om bijv. gezonde ontbijtjes te implementeren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Auteur: Tessa de Niet
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Leave A Comment