Wat is commitment?
Commiment is jezelf volledig wijden aan een afspraak die je maakt met zowel jezelf, als een ander. Een voorbeeld van een commitment is dat je 2x in de week traint op maandag en donderdag om 20:00 uur. In eerste instantie is dit een afspraak die je maakt met je trainer, deze afspraak wordt pas een commitment wanneer je er 100% voor zorgt dat je elke maandag en donderdag aanwezig bent om 20:00 uur. Ongeacht de omstandigheden, ongeacht het weer, ongeacht of je geen zin hebt etc. een sterk commitment staat vast en zal altijd de hoogste prioriteit hebben.
Het belang van een goed commitment
Wij als trainers binnen team Morena trainen jou bijvoorbeeld 2 keer per week 1 uur, om zo de gestelde doelen te kunnen behalen. Buiten de trainingen om is er uiteraard ook contact, maar dit is veelal online. De overige 166 uur die we hebben in een week, zullen wij niet direct naast je staan om je te corrigeren op je gedrag (denk aan je voedingskeuzes, slaapritme etc.). Vooral in deze 166 uur is je commitment cruciaal voor je resultaat. Wanneer jij een absoluut commitment hebt gesteld, zul je zelfs in de moeilijke tijden (wanneer je bijvoorbeeld toch naar die zak chips wilt grijpen) de verstandige keuze maken en jezelf niet laten leiden door je reptielenbrein.
Controle over het reptielenbrein door commitment
Het reptielenbrein is een klein gedeelte van je hersenen. De primaire functie van dit deel is om te overleven op een zo eenvoudig mogelijke manier, dus door zo min mogelijk energie te “verspillen”. De reden dat het reptielenbrein dit doet, komt vanuit de oertijd. In die tijd moest men jagen op zijn eten. Simpelweg omdat er geen supermarkten waren zoals wij deze nu kennen. Mensen gingen op pad om eten te zoeken of om te jagen en dit wilden zij zo efficiënt mogelijk doen. Het reptielenbrein heeft zich hierdoor zo ontwikkeld, dat het altijd voor de makkelijke route zal gaan, maar niet altijd de meest productieve.
Wat dit nu met commitment te maken heeft? Wanneer je een bewuste keuze maakt, ben je eigenlijk al niet meer aan het denken met het reptielenbrein, het reptielenbrein gaat namelijk enkel over de onbewuste keuzes in het leven. Zodra jij een commitment maakt, zorg je ervoor dat elke keer wanneer dit commitment naar boven komt, je een bewuste keuze moet maken om je aan dat commitment te houden. Als dit een sterk commitment is, zal je hierbij altijd de beste keuze maken over de instinctieve keuze. Wanneer jij dus een commitment maakt met jezelf om de hele week geen zak chips open te trekken en je neemt dit commitment serieus, dan zal je elke keer als je een zak chips ziet niet als eerste denken ‘ik wil deze zak open trekken en leeg eten’. Wel zul je denken aan het gestelde commitment waardoor je uiteindelijk de juiste keuze maakt. Met de juiste commitments en door deze na te leven kun jij jouw einddoel behalen.
Heb jij moeite met het maken van commitments en/of om je hieraan te houden? Laat ons jou dan verder helpen tijdens een van onze vrijblijvende try out sessies.
Auteur: Zahir van Eck[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]