[vc_row as_padding_top=”theme-padding-top-5″][vc_column][vc_column_text]Creatine is een supplement dat door veel sporters wordt gebruikt. Korte afstand zwemmers, sprinters, olympische lifters, krachtsporters etc. etc. Creatine heeft namelijk veel voordelen op het gebied van sporten. Ondanks dat er creatine in kleine vorm in voeding voorkomt en in je lever wordt aangemaakt, raden wij (bijna) iedereen aan met creatine te suppleren.

Voordelen van creatine

Om de voordelen van creatine helder te hebben, is het belangrijk om duidelijk te maken wat creatine is. 

Wanneer wij korte krachtsinspanningen maken gebruiken wij hier ATP voor. ATP wordt in het lichaam omgezet in ADP. Bij het omzetten komt er energie vrij en dit kunnen we zien als het “motortje” die tegen een spier zal vertellen dat deze aan moet spannen. Om deze reactie te realiseren is één van de dingen die je nodig hebt creatine. Hierom is creatine zo belangrijk voor krachtsporters, zonder creatine kan je namelijk letterlijk niet bewegen. Hierom is het goed dat je lichaam eigen creatine aanmaakt in de lever. De creatine die het lichaam zelf aanmaakt is daarentegen niet genoeg om het maximale effect te krijgen op het gebied van krachtsport. Door te suppleren met 5g per dag zien we een aantal mooie voordelen ontstaan:

  • Meer vocht naar de spieren: creatine zorgt ervoor dat er meer vocht in de spieren wordt “gezogen”. 
  • Meer kracht en dus betere prestaties: door met creatine te suppleren zorg je dat je lichaam een soort buffer heeft aan creatine. Je lichaam kan deze gebruiken voor energie. Deze extra energie zal ervoor zorgen dat je altijd voldoende energie beschikbaar hebt om maximaal gebruik van te maken tijdens je trainingen. 
  •  Afvallen: Zoals in het eerste punt genoemd, zal je lichaam door suppletie met creatine meer vocht je spieren in zuigen. Dit zal dus zorgen dat je spiermassa (in KG) omhoog gaat. Aangezien spiermassa metabolisch actief is zal dit er dus voor zorgen dat je rustmetabolisme omhoog gaat wat je zal helpen in je afslankproces. Let op: creatine is geen “magisch supplement dat je zal laten afvallen. Je valt af door een calorietekort en dit zal nooit gebeuren via enkel een supplement. 
  • Creatine is lastig om volledig uit je voeding te halen: om 5g creatine per dag in te nemen, zal je ongeveer 1,1KG biefstuk moeten eten. Alle  creatine uit je dagelijkse voeding halen is erg lastig, vooral wanneer je bezig bent met afvallen. Hierdoor is het aan te raden met creatine te suppleren.

Meer weten over creatine?

Veel van onze leden hebben baat bij het gebruik van creatine en zien dit terug in hun lichamelijke progressie. Heb jij nog vragen over creatine en het gebruik hiervan? Of twijfel je of creatine voor jou geschikt is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

 

Auteur: Zahir van Eck
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Leave A Comment