[vc_row as_padding_top=”theme-padding-top-5″][vc_column][vc_column_text]Ben jij vaak vermoeid, gespannen of futloos? Grote kans dat het gebrek aan magnesium de oorzaak is. Er zijn enorm veel factoren van invloed op onze gezondheid en vitaliteit. Denk aan je leefstijl, je omgeving en je werk. Wanneer je merkt dat je fysieke gesteldheid achteruit gaat, kijk je vaak als eerste naar een van deze elementen. Heb je misschien te hard gewerkt de laatste tijd? Of zijn er bepaalde gebeurtenissen geweest die ervoor gezorgd hebben dat je je minder fit voelt? Eet je wel goed? Je wilt uiteraard de oorzaak van jouw ongemakken achterhalen, maar heb je wel eens gedacht aan een gebrek aan magnesium?

Magnesiumtekort

Magnesium is één van de belangrijkste mineralen voor ons lichaam; het is van essentieel belang voor een optimale gezondheid. Dat iemand niet ziek is, wil nog niet zeggen dat iemand optimaal gezond is. Veel lichamelijke klachten zijn namelijk toe te wijzen aan een gebrek aan magnesium. Over welke klachten we het hebben? Hieronder vind je de meest voorkomende:

Vermoeidheid

Een magnesiumtekort kan een negatieve invloed hebben op je gemoedstoestand, geheugen, concentratievermogen en leerprestaties. Ook kan een magnesiumtekort ervoor zorgen dat je lichaam niet helemaal tot rust kan komen, waardoor je ’s nachts niet doorslaapt en regelmatig wakker wordt.

Een onrustig gevoel of spanning

Magnesium is een anti-stress mineraal. Het lichaam gebruikt erg veel magnesium in tijden van stress. Door een tekort aan magnesium kan het ook zijn dat er meer adrenaline vrijkomt, waardoor je lichaam continue in de ‘fight, flight, freeze’ modus staat. Je staat dan als het ware continue op spanning.

Hoge bloeddruk

Magnesium ontspant en verwijdt de bloedvaten en heeft een bloeddrukverlagend effect. Een magnesiumtekort kan een oorzaak zijn van een te hoge bloeddruk, één van de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten!

Spierkramp

Magnesium speelt een belangrijke rol voor de spierfunctie en bij de productie en opslag van energie. Een tekort aan magnesium veroorzaakt stijve spieren en spierkramp. Naast voldoende rust en vocht is voldoende magnesium daarom belangrijk, vooral voor sporters.

De impact van magnesium

Magnesium is noodzakelijk voor meer dan 350 biochemische reacties in ons lichaam. Zo zorgt het o.a. voor een normale spier- en zenuwfunctie, voor een gezond hartritme en ondersteunt het ons immuunsysteem en houdt het onze botten sterk. Daarnaast reguleert magnesium onze bloedsuikerspiegel en bloeddruk, regelt het onze energiehuishouding en eiwitsynthese en speelt magnesium een cruciale rol bij het voorkomen en behandelen van hart & vaatziekten en diabetes. Het is dus wel duidelijk dat dit mineraal onmisbaar is voor ons.

Een tekort aan magnesium in ons lichaam kan komen door een tekort aan maagzuur. Door het tekort aan maagzuur wordt magnesium namelijk minder goed opgenomen. Daarbij komt magnesium steeds minder voor in onze voeding, als gevolg van het te intensieve gebruik van de landbouwgrond.

Zo los je het op

Het is inmiddels wel duidelijk dat een tekort aan magnesium diverse klachten kan veroorzaken. De eerste oplossing om voldoende magnesium binnen te krijgen is gezond en gevarieerd eten, lees hier meer over in ons vorige blog.  Om meer magnesium binnen te krijgen kun je de volgende magnesiumrijke producten aan je boodschappenlijst toevoegen:

  • Bonen
  • Linzen
  • Bananen
  • Amandelen en andere noten
  • Granen
  • Avocado
  • Groene bladgroente
  • Pure chocolade (minstens 70% cacao)

Daarnaast kan het zinvol zijn om voor minimaal een maand magnesium te supplementeren. Bekijk daarna of je klachten verminderen. Let wel op dat je een goed opneembare vorm magnesium supplementeert (Magnesium bisglycinaat & Magnesium Citraat). Een supplement met magnesiumoxide werkt namelijk laxerend en is zeer slecht opneembaar.

Wil je hier meer over weten? Voor meer informatie én voor de juiste supplementen kun je contact met ons opnemen. Wij helpen je graag van jouw problemen af.

Auteurs: Tessa de Niet / Laura Hanemaaijer
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Leave A Comment