De titel zegt het al; discipline kun je trainen. Waarschijnlijk heb je eind 2019 of misschien op 1 januari 2020 jouw goede voornemens op een rijtje gezet. Hoe ga jij er voor zorgen dat je deze voornemens dit jaar wel gaat volhouden en behalen?
Discipline trainen gaat met vallen en op staan, maar ook jij kunt het. Als je er maar écht voor wilt werken. Soms zul je bijvoorbeeld geen zin hebben om te gaan trainen, maar juist op dit moment ga je doorzetten. Want als je eenmaal bent geweest, geeft het je heel veel voldoening en brengt het je weer een  stapje dichterbij jouw doelen.
Maar discipline is ook: de verleiding kunnen weerstaan van dat koekje bij de koffie. Dát zijn de kleine overwinningen die je een goed gevoel en kracht geven. Vandaag geven wij je tools hoe je discipline kunt trainen.

 Just do it

Is het zo simpel? JA! Geen zin om te sporten of die vervelende taak uit te voeren, ga en doe het juist wel! Want als je eenmaal hebt doorgezet, geeft het je veel voldoening. De volgende keer dat deze situatie zich weer voordoet, denk je terug aan dit moment en ook dan zet je door. Je discipline wordt hiermee steeds sterker. Je zult zien dat je het zelfs leuk gaat vinden en het uitstelgedrag uiteindelijk verdwijnt.

Vier kleine successen

Heb je een doel bereikt dan mag je best wel even trots zijn. Je kan jezelf belonen met iets waar jij blij van wordt. Zorg er alleen voor dat je je hierna ook weer focust op het volgende doel.

Discipline kun je trainen

Houd je doel voor ogen

Denk bij iedere keuze die je maakt aan het doel wat je voor ogen hebt! Sluit je ogen en beeldt het je in. Zie jij jezelf al op het strand liggen in je bikini body? Zorg dat je een realistisch doel hebt. Begin klein en bouw het op.

Leer met jezelf onderhandelen

Onderhandel met jezelf en maak bewuste keuzes! Weersta bijvoorbeeld de verleiding van dat ene koekje bij de koffie op een doordeweekse dag. Je zult merken dat het steeds makkelijker wordt om de verleiding te weerstaan. Bovendien smaakt dat koekje op zaterdagmiddag extra lekker als het je is gelukt om ‘m door de weeks te weerstaan.

Maak een (week)planning

Als je van te voren weet wanneer je die ene taak af moet hebben en wanneer je gaat trainen, dan kun je uitstelgedrag voorkomen. Of maak een weekplanning van je voeding, ontbijt/lunch/diner. Dit voorkomt dat je last minute nog moet bedenken wat je gaat eten. Zo’n planning kost even tijd om te maken, maar dan weet je wel dat je gezond eet.

Discipline kun je trainen

Herpakken

Natuurlijk krijg je zo nu en dan ‘ups-and-downs’, maar herpak jezelf daarna weer. Denk terug aan de successen die je al wel hebt behaald en kijk weer vooruit. Discipline geeft je leven structuur en energie.

Inspireren en motiveren

Heel belangrijk: vergelijk jezelf niet met andere mensen! Iedereen is anders en heeft andere doelen in het leven. Focus vooral op jezelf.

Go for it this year!

Groetjes,
Team Morena

 

Auteur: Laura Hanemaaijer
Leave A Comment