Wat heeft COVID-19 voor effect op jouw energiebalans? Dat is wat er in dit artikel besproken gaat worden. Zelfs wanneer je niet ziek bent door het Coronavirus, hebben de maatregelen wel degelijk effect op jou. Het is ons opgevallen dat veel mensen geen idee hebben wat het thuis zitten, niet naar werk gaan, niet sporten en ga zo maar door met hun energiebalans doet. Gevolg hiervan? Onnodig aankomen en frustratie. In dit artikel gaan we dieper in op wat nu eigenlijk je energiebalans is, wanneer dit duidelijk is kan hier namelijk ook op ingespeeld worden. Vervolgens wordt deze kennis vertaalt naar de huidige situatie waar een groot deel van Nederland op het moment in zit.

Basale Metabolische Ruststofwisseling (BMR)

BMR is de energie (calorieën) die je lichaam nodig heeft om essentiële functies, in complete rust te onderhouden. Hierbij kan je denken aan functies als:

  • Ademen
  • Lichaamstempratuur reguleren
  • Hartslag en bloedscirculatie
  • Spijsvertering en andere stofwisselingsprocessen.

De calorieën die nodig zijn om essentiële functies te onderhouden moeten daarom ook in aller tijden ingenomen worden, ook tijdens een dieet! Wanneer dit niet wordt gedaan, is de kans groter om ziek te worden en spiermassa te verliezen wat weer averechts werkt voor het doel dat je voor ogen hebt.

Energiebalans

Energiebalans is de complexe dynamica tussen calorische inname (voeding) en calorisch verbruik (energie-uitgave). Dit bepaalt op de lange termijn of je in gewicht aankomt, of juist gewicht verliest.

Je energiebalans is simpeler gezegd de verhouding tussen de calorieën die je inneemt en de calorieën die je lichaam verbruikt. Zit je structureel in een positieve energie balans, dan kom je aan. Zit je structureel in een negatieve energiebalans, dan val je af.

Positieve energiebalans

Wanneer je meer calorieën inneemt dan dat je lichaam nodig heeft, dan zit je in een positieve energiebalans. De extra calorieën die ingenomen worden, moet het lichaam ergens opslaan een opslagplaats voor een teveel aan calorieën zijn je vetcellen.

Negatieve energiebalans

Wanneer je minder calorieën inneemt dan dat je lichaam nodig heeft, kom je in een negatieve energiebalans. Wanneer je structureel in een (kleine) negatieve energiebalans zit val je af. In dit geval moet ons lichaam de extra opgeslagen energie die ons lichaam heeft opgeslagen gaan gebruiken. Je wilt natuurlijk dat je lichaam deze energie van je vetcellen pakt, maar wanneer je dieet, training en herstel niet naar behoren zijn zal er veelal spiermassa worden afgebroken.

Het CICO model

Calorieën In: staat voor eigenlijk alles wat je consumeert aan energie-inname, alles wat je eet en drinkt valt onder calorie inname. Op de calorie inname hebben wij als mensen veel invloed en valt goed te controleren.

Calorieën Out: dit staat voor alles wat je lichaam verbrandt. Deze is wat moeilijker te definiëren, dit komt omdat het aantal calorieën die je verbruikt op een dag sterk afhankelijk is van een aantal variabelen.

Het CICO model kan je zien als een weegschaal met aan een kant CI en aan de andere kant CO. Wanneer deze in balans zijn en je consumeert ongeveer evenveel calorieën dan dat je verbruikt dan blijft je gewicht hetzelfde. Wanneer je meer calorieën consumeert dan dat je verbruikt kom je aan en vice versa.

Hieronder wordt een overzicht gegeven van de vier variabelen waaruit calorieën out uit bestaat:

  1. BMR
  2. Thermic effect of food
  3. Exercise Activity Thermogenesis
  4. Non-Exercise Activity Thermogenesis:

We gaan in op de laatste twee van het rijtje de EAT en NEAT. Dit zijn de twee variabelen die in deze tijd het meest veranderen en waar we rekening mee kunnen houden.

EAT: Exercise Activity Thermogenesis

EAT is de energie die je gebruikt tijdens het sporten. Dit kan zijn je PT-sessie, hardloopuurtje, georganiseerde sport etc.

Benieuwd hoeveel jij ongeveer verbrand tijdens een uurtje sporten? Bekijk dan deze tabel.

NEAT: Non-Exercise Activity Thermogenesis

NEAT staat voor alle andere soorten van energieverbruik. Denk hierbij aan het fietsen naar je werk, lopen naar de bus of koffiezetapparaat, spelen met de kinderen, tikken van je voet, het behouden van je houding etc. Dit is dan ook de meest variabele factor binnen de energiebalans en verschilt per dag en persoon. Hoe meer jij op een dag doet, hoe hoger je NEAT is en vergis je niet! De NEAT kan liggen tussen de 15% en 50% van je gehele calorieën verbruik (James A. Levine, 2004).

Wat verandert er door COVID-19 en wat kunnen we doen?

Door COVID-19 maatregelen, is voor een groot deel van Nederland de dagelijkse routine veranderd. Bijvoorbeeld van naar werk gaan en sporten, naar grotendeels thuis zitten. Dit heeft negatieve gevolgen voor de EAT en NEAT wat betekent dat je calorieën verbruik omlaag gaat. Wanneer de calorieën out omlaag gaan en de calorieën in hetzelfde blijven, verandert het CICO weegschaaltje. Er komen meer calorieën binnen, dan eruit gaan. In het artikel hebben we geleerd dat wanneer dit gebeurt, ons lichaam de extra calorieën opslaat als vetcellen.

Wees er van bewust dat je calorieën out omlaag gaat, door de huidige situatie. Dit is geen reden voor paniek alleen een moment om te herkennen en jezelf hierop aan te passen. Wanneer we naar het weegschaaltje kijken, zien we een simpele oplossing. Kijk naar je calorieën out, verbruik je minder dan normaal? Pas dan ook je calorieën inname hierop aan.

Dit alles gezegde hebbende, probeer natuurlijk ook in deze tijd zoveel mogelijk te blijven bewegen door middel van onze thuis workouts van het START NOW project, wandelingen en noem het maar op!

Veel succes, stay strong & healthy!

Auteur: Glenn van den Hazel
Leave A Comment