[vc_row as_padding_top=”theme-padding-top-5″][vc_column][vc_column_text]

Een krachtig leven krijg je niet zomaar overhandigd. Je moet het zelf realiseren. Je moet je leven in eigen hand nemen’’ (Djukich, 2017, pp. 99).

Jij bepaalt zelf of je een krachtig leven leidt en dat is de reden waarom wij het in dit artikel hebben over de distinctie Eigenaar vs. Slachtoffer. Het begrijpen en nog belangrijker het toepassen van deze distinctie helpt je om controle en rust te krijgen in je eigen leven. Elke keer wanneer je een keuze maakt, bepaal je zelf of je een eigenaar of een slachtoffer rol aanneemt. Beide rollen brengen je op een heel ander eindpunt. De een brengt je een krachtig leven en maakt je eigenaar van je eigen leven, jij bepaalt wat er gebeurd. De ander maakt je een slachtoffer van de omstandigheden.

Nu rest de vraag: ben jij de eigenaar van jouw eigen leven en bepaal jij wat er gebeurd of laat jij omstandigheden bepalen wat er gebeurd en ben jij een slachtoffer?

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden, wil ik eerst verduidelijken wat Djuckich verstaat onder een Inner Stance, eigenaar en een slachtofferschap. Wanneer deze begrippen duidelijk zijn zal de distinctie Eigenaarschap vs. Slachtoffer verhelderen en makkelijker toepasbaar worden in jouw eigen leven.

Inner Stance

Djuckich verwoord Inner Stance op de volgende manier. Je Inner Stance is de positie of mentale opstelling die je creëert om je leven vorm te geven. Hoe jij kiest je leven te leven, te bestaan of te ‘zijn’ met betrekking tot jezelf, anderen, uitdagingen of het leven in het algemeen (2017).

Eigenaar

Eigenaarschap is een gecreëerde mindset die je aanneemt en is een duidelijke houding van waaruit je handelt. In deze gecreëerde mindset heb jij de controle en ben jij de leider van je eigen leven. Jij laat jezelf door de omstandigheden niet veranderen in een slachtoffer. Nee, jij creëert de gewenste omstandigheden in je leven. Eigenaarschap staat voor 100% verantwoordelijkheid nemen (Djukich, 2017).

Slachtoffer

Een slachtoffer is letterlijk de slachtoffer van omstandigheden. Hij bepaalt niet wat er gebeurd, nee de omstandigheden zijn de baas over zijn leven. Slachtoffers proberen zichzelf en anderen steeds uit te leggen waarom iets niet kan. Een slachtoffer gedraagt zich precies zoals zijn omgeving hem ziet. Hij ziet alleen maar mensen die hem niet waarderen, geen respect tonen en hem geen eerlijke kans geven (Djuckich, 2017).

Nogmaals de vraag: ben jij de eigenaar van jouw eigen leven en bepaal jij wat er gebeurd of laat jij omstandigheden bepalen wat er gebeurd en ben jij een slachtoffer?

Als het goed is merk je nu voor jezelf op dat je zowel de rol van een eigenaar als die van een slachtoffer in bepaalde situaties hebt aangenomen. Dit betekent dat wanneer je bewust bent van de distincties en jezelf hierin traint zelf kan bepalen welke van de distincties je aanneemt. Alleen rest de vraag welke van de twee brengt jou het meeste? En let op. Ik bedoel niet welke geeft jou het meeste gemak! Welke levert jou het meeste op aan het einde. Om je bij deze vraag een klein beetje op weg te helpen, staan hieronder twee vragen.

  1. Wat leverde het mij op toen ik de rol van een slachtoffer aannam?
  2. Wat leverde het mij op toen ik de rol van een eigenaar aannam?

Je weet nu dat je zelf bepaalt welke distinctie je aanneemt. Kies voor jou de distinctie die je het meest oplevert in alle zinnen van het leven en kies bewust. Onthoudt dat eigenaarschap en verantwoordelijkheid nemen geen doel op zich is, het zijn startpunten. Hoe vaker je hiermee experimenteert, hoe meer het een gewoonte wordt om deze distinctie aan te nemen en het je eigen norm gaat worden. Je hoeft jezelf niet meer te dwingen iets te doen. Je kiest ervoor eigenaarschap te creëren en van daaruit te handelen.

Ga nu vooral niet inzitten over wie je tot nu toe geweest bent, of gefrustreerd raken omdat dat je niet geweest bent wie je wilt zijn. Nee, creëer vanaf dit huidige moment wie je wilt zijn. Eigenaarschap is namelijk niet anders dan een gedreven, gecreëerde houding om vanuit te handelen. Eigenaars zoeken altijd naar de mogelijkheid om iets voor elkaar te krijgen. Deze distinctie kan in alle situaties in het leven worden toegepast. Zowel op het gebied van gezondheid en sport, werk, studie als relatie.

Nu de distinctie Eigenaar vs. Slachtoffer duidelijk is sluiten we het artikel af met drie vragen om nog een keer te reflecteren op jezelf.

  1. Wie ben jij?
  2. Wie zeg je dat je bent?
  3. Wie ga jij worden?

Eigenaars weten en leven volgens het volgende principe: ik creëer zelf de wereld waarin ik leef.

Wie ben jij?

Merk op wie jij bent en vul daar jou leven bij in. Ben jij al een eigenaar van jouw leven? Kijk dan waar jij nog sterker in kunt worden. Valt het jou op dat je slachtoffer bent? Pak dan de regie terug en vorm het om naar eigenaar. Heb jij vragen over hoe je deze rollen op de juiste manier kunt toepassen op jouw gezondheid en vitaliteit? Neem dan contact met ons op. Binnen twee werkdagen komen we er bij jou op terug!

Auteur: Glenn van den Hazel

Bron: Djukich, D. (2017). Straight-Line Leadership (1ste editie). Straight-Line Coaching Europe.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave A Comment