14 februari Valentijnsdag, de dag van de liefde. Een mooie dag om je geliefden te knuffelen. Natuurlijk is elke dag een reden om meer te knuffelen, helemaal als knuffelen een grote positieve invloed heeft op de gezondheid.

De effecten van knuffelen

Wij Nederlanders zijn vrij afstandelijke mensen. Knuffelen wordt door ons helaas weinig gedaan, terwijl het zo goed voor ons is. Tijdens het knuffelen komt het hormoon oxytocine vrij, het ‘knuffelhormoon’. Oxytocine geeft een gevoel van veiligheid en vertrouwen, zowel in jezelf als de maatschappij. Het zorgt ervoor dat mensen zich met elkaar verbinden en het vergroot het empathisch vermogen.

Oxytocine is voornamelijk bekend als een vrouwenhormoon dat betrokken is bij de zwangerschap, wat zorgt voor de ‘bonding’ tussen moeder en kind. Maar het knuffelhormoon speelt niet alleen bij vrouwen een rol. Het heeft veel verschillende functies, ook bij mannen. Naast stressvermindering verhoogt oxytocine ook het libido van zowel mannen als vrouwen. Het zorgt voor een gevoel van vertrouwen en versterkt daarmee relaties (zowel met de ander als met jezelf).

Tekort aan oxytocine

Een tekort aan oxytocine wordt in verband gebracht met verschillende klachten. Zo zijn lage oxytocinewaarden vastgesteld bij mensen met fibromyalgie, depressie, autisme, chronische stress, CVS, MS en Parkinson.

Bij een tekort aan oxytocine worden allerlei processen verstoord. Vooral een tekort op jonge leeftijd heeft grote gevolgen, want oxytocine is essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen. Voldoende oxytocine door veelvuldig knuffelen en huid-op-huid-contact zorgt voor een gevoel van veiligheid en zekerheid waardoor het kind zich beter kan ontwikkelen.

Knuffelen als medicijn

Knuffelen om klachten te verminderen?

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de toediening van oxytocine de symptomen van fibromyalgie en autisme kan verminderen. Verder werkt oxytocine pijnstillend en heeft het een sterk antistress en antidepressie effect. Een knuffel van minimaal 20 seconden verhoogt de oxytocinewaarden en kan daarom mogelijk als behandeling worden ingezet bij onder andere pijn, fibromyalgie, autisme, stress, angst en depressies.

Hoeveel knuffelen?

Dr. Paul Zak is expert op het gebied van oxytocine. Volgens hem zouden acht knuffels per dag zorgen voor een toename van de oxytocinewaarden en daarmee leiden tot een gelukkiger leven en betere relaties.

Knuffel opties

Knuffelen is niet de enige manier om oxytocine aan te maken. Naast knuffelen zijn er nog andere manieren om de aanmaak van het knuffelhormoon te stimuleren. Zo komt oxytocine ook vrij bij:
• Het aaien van honden
• Een massage
• Bidden
• Dansen
• Het gebruik van social media (stijging tot wel 150%)

En nu

Geef je partner, ouders, broer, zus of vriend(in) een extra knuffel en geniet van de gezondheidsvoordelen.

Knuffelen als medicijn
Bron: oersterk

Auteur: Laura Hanemaaijer
Leave A Comment