[vc_row as_padding_top=”theme-padding-top-5″][vc_column][vc_column_text]Afvallen, veel mensen zijn hier dagelijks mee bezig, maar wat is nu het beste dieet? Dat is voor iedereen anders. Vandaag behandelen we het koolhydraat arm dieet en de bijbehorende effecten. Kamp je met gezondheidsproblemen? Ga dan nooit zomaar een dieet volgen, maar doe dit altijd en alleen in overleg met jouw (behandelend) arts.

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Een koolhydraatarm dieet of ‘laag koolhydraat hoog vet dieet’ is een dieet waarmee je relatief veel energie uit eiwitten en vet haalt en weinig energie uit koolhydraten. Een koolhydraatarm dieet levert 50 tot maximaal 130 gram koolhydraten per dag. We spreken van een ketogeen dieet als je maximaal 50 gram koolhydraten per dag neemt, wat extreem laag is.

Een vergelijking: een gemiddelde volwassen vrouw eet ongeveer 225 gram koolhydraten per dag. Dat is een normale hoeveelheid. De Gezondheidsraad adviseert namelijk dat wie gezond wil eten, 40 tot 70% van zijn energie uit koolhydraten haalt. Voor de gemiddelde volwassen vrouw komt dat neer op ongeveer 200 tot 350 gram per dag.

Verbetert koolhydraatarm eten je prestaties?

Zwaarder worden is vaak ongewenst, maar afvallen door minder koolhydraten te eten is ook geen manier om beter te presteren. Als je even minder koolhydraten eet, zul je zien dat je gewicht even iets daalt door een kleiner glycogeen voorraad en dus minder vocht. Glycogeen houdt veel vocht vast: ongeveer drie gram vocht per gram glycogeen. Eet je daarna weer wat koolhydraten dan komt dat er zo weer bij! Koolhydraten schrappen geeft dus een klein en tijdelijk effect en draagt niet bij aan je prestaties.

Wat zijn de nadelen van een koolhydraatarm dieet?

  • Koolhydraatarme diëten zijn vaak ook rijk aan vetten. Diëten die hoog zijn in vet, zijn vaak ook (te) hoog in verzadigd vet. Vanwege het risico op hart- en vaatziekten raadt de Gezondheidsraad aan om producten met verzadigd vet zoveel mogelijk te vervangen door producten met onverzadigd vet. De richtlijnen van het Voedingscentrum sluiten hierop aan.
  • Een koolhydraatarm dieet vergroot de kans op tekorten van sommige voedingsstoffen, met name van bepaalde B-vitamines, voedingsvezel en jodium. Brood is bijvoorbeeld een belangrijke bron van jodium. Daarnaast mis je de positieve effecten op je gezondheid van sommige koolhydraatrijke producten. Zo verlagen volkorenproducten de kans op hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
  • Veel mensen houden een afvaldieet niet lang vol, omdat het te streng, te eenzijdig of te onpraktisch is. Bovendien is gewichtsverlies meestal niet blijvend, omdat er geen gezond eetpatroon is aangeleerd.

Is koolhydraatarm eten voor jou een oplossing?

Of koolhydraatarm eten jou helpt om je doelen te behalen is heel erg afhankelijk van jouw huidige voedingspatroon. Breng jouw voeding in kaart en bekijk hoeveel koolhydraten je nu dagelijks binnen krijgt. Lukt het jou niet om dit helder in kaart te brengen of heb je ergens anders hulp bij nodig? Neem dan contact met ons op en laat een van onze Personal trainers jou verder helpen.

Bronnen:
Voedingscentrum
Boek: I’m a Foodie – Eet als een atleet.

Auteur: Taher Laouaji
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Leave A Comment