Betrap jij jezelf er vaak op dat je te snel ja zegt, terwijl je eigenlijk nee wilt zeggen? Of durf je soms dingen niet te weigeren en zeg je ja uit beleefdheid? Nee zeggen is makkelijker gezegd dan gedaan, toch kan het veel voor je doen. Hoe je dit aanpakt en kan blijven trainen lees je in dit blog. 

Jouw netwerkclub vraagt je mee om te gaan borrelen… je beste vrienden die graag uiteten willen gaan terwijl jij precies nu bezig met je gezondheid en vitaliteit. Je partner die je aandacht wilt terwijl je een spoedopdracht voor je werk af moet hebben. Je kinderen die willen spelen terwijl je op het punt staat te vertrekken. Ugh!!! Je wilt ‘nee’ zeggen, maar dat is soms zó ontzettend moeilijk. 

Vind jij nee zeggen ook zo moeilijk?

Nee is positief, want jij kunt je focussen op dat wat jij belangrijk vindt en anderen krijgen meer respect voor jou en jouw (waardevolle) tijd. Bovendien, mensen die overal ‘ja’ op zeggen worden vaker voor lief genomen.

Denk eerst goed na. Heb je de neiging nogal snel akkoord te gaan met plannen en taken? Leer jezelf aan om een denkpauze te nemen. Weeg in die tijd af wat de voor- en nadelen zijn van de opties die je hebt. Zo voorkom je ondoordachte beslissingen waar je later spijt van krijgt en niet op terug durft te komen. Er is niets mis met eerst even goed nadenken!

Toch te snel toegestemd? ‘Nee’ zeggen kan dan altijd nog.

Het overkomt zelfs de meest assertieve personen: je hebt ergens mee toegestemd terwijl je helemaal niet kan of wilt helpen. Zelfs nadat je ‘ja’ hebt gezegd, heb je het recht om van mening te veranderen. Wacht hier alleen niet te lang mee en vertel het zo snel mogelijk aan de ander. Hij of zij kan snel op zoek naar een andere oplossing en jij bent van de stress af. Win-win!

Gooi je schuldgevoel overboort

Je schuldgevoel is hartstikke overbodig. Heb je snel de neiging om toe te geven omdat je je anders schuldig voelt? Het kan helpen om een lijstje op te stellen met redenen waarom je iets niet hoeft te doen. Zoals we eerder ook al noemden is voor- en nadelen afwegen helemaal geen slecht idee. Om van je schuldgevoel af te komen doe je hetzelfde, maar dan heel persoonlijk. Bijvoorbeeld zo: Als ik op dit verzoek in ga, heb ik geen schuldgevoel. Wel baal ik dat ik:

  • mijn vrije tijd moet inleveren,
  • zo toe ben aan rust, maar het niet krijg,
  • mijn tijd zelf zo hard nodig heb.

Heb jij ook moeite met nee zeggen en wil je hier meer over leren? Neem eens contact met ons op. Wij hebben veel van onze leden al ver gebracht op dit gebied. Nee zeggen op dat lekkere stuk taart, of dat extra drankje is iets wat hun nu goed afgaat. Wij helpen jou daar ook graag bij verder.

 

Leave A Comment