[vc_row as_padding_top=”theme-padding-top-5″][vc_column][vc_column_text]Ben je eigenaar van je leven of ben je een slachtoffer? Spreek en handel je vanuit de rol als eigenaar of als slachtoffer wanneer omstandigheden even tegenzitten? Jij beslist hoe je jezelf creëert en hoe je op omstandigheden reageert. Hou jezelf verantwoordelijkheid voor alles wat er in je leven gebeurt. Jij bent het resultaat van de keuzes die je maakt.

Neem 100% verantwoordelijkheid

Ontslagen? Jouw fout.

Gezakt voor je opleiding? Jouw fout.

Je vriend of vriendin heeft het uitgemaakt? Jouw fout.


Maar ook:


Fit & afgetraind? Jouw verdiensten.

Een leuk gezin? Jouw verdiensten.

Succesvol bedrijf of carrière? Jouw verdiensten.


”People swear they´re fighting demons when the whole time they´re fighting the consequences of their own choices. ” – Djukich, D. (2017). Straight-Line Leadership (1ste editie). Straight-Line Coaching Europe.

Dat is niet eerlijk!

Dat is niet eerlijk’ en ‘ik heb recht op…’ zijn uitspraken waar we niets mee kunnen en verbannen we bij deze uit ons woordenboek. Het leven is bij voorbaat niet eerlijk. Wat we hiermee duidelijk willen maken, is dat jij altijd invloed hebt op hoe jij op omstandigheden reageert en hiermee op je eigen leven. Elke keer wanneer je een keuze maakt, bepaal jezelf of je een eigenaar- of een slachtofferrol aanneemt. Beide rollen brengen je op een heel ander eindpunt. De één brengt je een krachtig leven en maakt je eigenaar van je eigen leven waarin jij bepaalt wat er gebeurt. De ander maakt je een slachtoffer van de omstandigheden.

Eigenaar

Eigenaarschap is een gecreëerde mindset die je aanneemt en vanuit deze duidelijke houding handel je. In deze gecreëerde mindset heb jij de controle en ben jij de leider van je eigen leven. Jij laat jezelf door de omstandigheden niet veranderen in een slachtoffer. Nee, jij creëert de gewenste omstandigheden in je leven. Eigenaarschap staat voor 100% verantwoordelijkheid nemen (Djukich, 2017).

Slachtoffer

Een slachtoffer is letterlijk het slachtoffer van omstandigheden. Hij bepaalt niet wat er gebeurt, de omstandigheden zijn de baas over zijn leven. Slachtoffers proberen zichzelf en anderen steeds uit te leggen waarom iets niet kan. Een slachtoffer gedraagt zich precies zoals zijn omgeving hem ziet. Hij ziet alleen maar mensen die hem niet waarderen, geen respect tonen en hem geen eerlijke kans geven. (Djuckich, 2017).

Ben jij de eigenaar van jouw eigen leven en bepaal jij wat er gebeurt of laat jij omstandigheden bepalen wat er gebeurt en ben jij een slachtoffer?

Neem eigenaarschap over je leven

Voor ons staat eigenaarschap voor: doen wat je moet doen om te komen waar je wil komen, omstandigheden geen rol. Hierbij komt het eerste obstakel: je moet duidelijk in kaart brengen wat jouw doel is en waarom dit doel zo belangrijk voor jou is. Vraag jezelf af: Welk persoon moet ik zijn om dit doel te behalen? Vervolgens is het heel simpel, wat ga je ervoor doen om daar te komen maar ook wat ga je ervoor laten. Maak één commitment op jouw gestelde doel, zonder hierbij externe factoren een rol te laten spelen.

De commitment

Hier gaat het in de praktijk vaak fout. Mensen zeggen bijvoorbeeld dat ze een commitment hebben op afvallen of fit en gezond zijn, maar dit blijkt vaak een valse commitment. We zien vaak dat mensen bang zijn dat een daadwerkelijk commitment maken vooral een belasting is. Maar het tegenovergestelde blijkt elke keer weer waar. Geen commitment maken maar wel denken aan het doel kost meer energie dan je ergens echt op richten en vol voor inzetten. Commitment betekent ‘doen wat je moet doen’, ongeacht de obstakels en consequenties. Zodra onze leden doorhebben dat een daadwerkelijk commitment maken geen belasting is maar richting geeft, zien we een grote doorbraak. Het kost minder moeite, maar geeft meer resultaat. Niet alleen in de fysieke resultaten, maar het geeft ook rust omdat de keuzes die gemaakt worden duidelijker zijn en liggen meer in lijn met hun persoonlijke doelen.

Werk aan je startpunt

Onthoudt dat eigenaarschap en verantwoordelijkheid nemen geen doel op zich is, het zijn startpunten. Hoe vaker je hiermee experimenteert, des te meer het een gewoonte wordt om deze distinctie aan te nemen en het je eigen norm gaat worden. Je hoeft jezelf niet meer te dwingen iets te doen. Je kiest ervoor eigenaarschap te creëren en van daaruit te handelen. Deze distinctie kan in alle situaties in het leven worden toegepast, zowel op het gebied van gezondheid en sport, werk, studie als je relaties.Pak pen en papier te pakken en voor jezelf antwoord te geven op onderstaande vraag:

Wat zal er met je gezondheid, carrière en relaties gebeuren wanneer je vanaf vandaag besluit om een eigenaar te zijn in plaats van aan slachtoffer?

Heb jij moeite om eigenaarschap te nemen op jouw leven? Wil jij je slachtofferrol aanpakken?  Boek een gratis try out sessie in of kom op gesprek bij één van onze trainers.

Auteur: Glenn van de Hazel
[/vc_column_text][vc_autospa_theme_button align=”aligncenter” label=”Ja ik wil starten met het behalen van mijn doelen. #STARTNOW” url=”/contact/”][/vc_column][/vc_row]
Leave A Comment