[vc_row as_padding_top=”theme-padding-top-5″][vc_column][vc_column_text]De afgelopen weken is het in Nederland erg warm weer geweest. Aan de ene kant is dit natuurlijk heerlijk, omdat je kunt genieten van de zon en de hele dag zonder jas naar buiten kunt. Helaas brengt dit weer ook negatieve effecten met zich mee. Eén daarvan is dat de meeste mensen moeite hebben om in slaap te komen met warmte en hierdoor gaat de slaapkwaliteit van mensen achteruit. In dit blog zal ik een aantal vragen beantwoorden over de slaap.

Wat gebeurt er in je lichaam wanneer je slaapt?

Wanneer je slaapt is je lichaam bezig met zichzelf op te laden, zo zou je je lichaam kunnen vergeleiken met je telefoon. Hoe meer je je telefoon op een dag gebruikt, hoe meer je batterijpercentage omlaag gaat. Wanneer je telefoon bijna leeg is, wordt het tijd om op te laden. Bij het lichaam is het natuurlijk niet alleen de energie die op raakt en die je weer aanvult door jezelf “op te laden” (te gaan slapen dus) ook zal tijdens je slaap je temperatuur met ongeveer een graad dalen, dit komt omdat je lichaam wanneer het donker wordt een stofje genaamd melatonine aan gaat maken. Deze stof zal je lichaamstemperatuur laten dalen, dit is dus vooral met dit weer erg belangrijk. In éen van onze laatste blogs heb je kunnen lezen over het gebruik van een telefoon in bed, ookal hebben de meeste telefoons tegenwoordig een “nachtmodus” zal dit licht alsnog effect hebben op de aanmaak van melatonine in je lichaam en hierdoor slecht zijn voor je nachtrust. Ook heeft slaap veel positieve invloed op andere hormonen zo verlaagd het de stresshormonen adrenaline, noradrenaline en cortisol en verhoogt het je productie van je HGH (Human Growth Hormone) en dit heeft weer positieve effecten op je spiergroei.

Hoeveel slaap heb ik nodig?

Zoals je in de vorige allinea hebt kunnen lezen heeft slaap veel positieve effecten op het lichaam. Dit betekent niet dat je dus op een dag zo veel mogenlijk moet gaan slapen, teveel slaap is namelijk ook niet goed voor je. De zojuist benoemde stresshormonen heb je namelijk wel nodig en wil je niet te laag hebben. Sterker nog wanneer we sporten zijn wij vaak juist ook deze hormonen aan het aanmaken om ze op een positieve manier te gebruiken. Zo kan er geen beweging plaatsvinden in het lichaam zonderdat hier adrenaline bij komt kijken. Zodra we teveel slapen, gaan we deze hormonen dusdanig minder aanmaken. Het lichaam raak hieraan gewend, waardoor je overdag in de “slaapmodus” blijft hangen. Dit heb je vast weleens meegemaakt, je hebt lang uitgeslapen en later in de ochtend/middag voel je jezelf nogsteeds een beetje duf. Hoeveel slaap je precies nodig hebt ligt aan de opbouw van je lichaam en je genen maar er zijn wel richtlijnen:

 

Leeftijd Slaapbehoefte
Pasgeborenen (0–3 maanden) 14 – 17 uren
Infants (4–11 maanden) 12 – 15 uren
Zuigelingen (1–2 jaar) 11 – 14 uren
Kleuters (3–4 jaar) 10 – 13 uren
Kinderen (5–12 jaar) 9 – 11 uren
Tieners (13–17 jaar) 8 – 10 uren
Volwassenen (18–64 jaar) 7 – 9 uren
Ouderen (65+ jaar) 7 – 8 uren

Slapen en fitnessdoelen

De conclusie die we uit dit blog kunnen trekken is dat slapen erg gezond voor je is, zolang je dit met mate doet (zoals de meeste dingen in het leven). Ook voor je fitnessdoelen is slapen erg belangrijk. Naar mijn mening zijn de 3 belangrijkste dingen in de fitness 1. het trainen zelf,  2. de voeding en 3 de rust. Met rust bedoel ik niet de rust die je tussen je trainingsetjes neemt, maar wel je slaap en je activiteiten over de rest van de dag. In rust herstelt je lichaam (hypertrofie) dit is het proces om spiermassa te bevorderen. Ook zien we dat er een verbetering is in sportprestatie wanneer sporters voldoende slapen, zo is er een onderzoek gedaan met basketballers waarin ze hebben bekeken wat een gezond slaappatroon kan doen voor hun sportprestaties. De basketballers sliepen 2 uur extra dan hun normale slaappatroon en hadden hierdoor een verbetering van bijna 10% in de naukeurigheid van hun worpen (zie bron onderaan deze blog).

Conclusie

Zorg altijd dat je genoeg slaap hebt en dat je slaapt in een donkere ruimte voor optimale resultaten in je sportprestaties en je gezondheid. Wil jij ook jouw sportprestaties verbeteren? Maak dan een afspraak voor een gratis personal training try out!

Bron: NCBI

Auteur: Zahir van Eck
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Leave A Comment