[vc_row as_padding_top=”theme-padding-top-5″][vc_column][vc_column_text]Creatine, whey eiwit, caseïne eiwit, hydroisolaat, multivitamine, pre-workout, bcaa’s, aminozuren, melatonine, GABA and the list goes on…. Dit zijn enkel een paar voorbeelden van supplementen die op de markt gebracht zijn door diverse supplementbedrijven. Supplementen bestaan al heel lang en de supplementenmarkt is nog altijd groeiende. Zo steeg de omvang van de supplementenmarkt in 2020 van 670 miljoen (in 2019) naar 693 miljoen en gebruikt naar schatting ongeveer 66% van de Nederlanders boven de 17 jaar voedingssupplementen.

Let goed op welke supplementen je gebruikt

Deze gigantische cijfers geven aan dat veel mensen bezig zijn met hun gezondheid door supplementen in te zetten om bepaalde “gaten” in het dieet hiermee te dichten. Dit is goed nieuws natuurlijk! De mindere kant hieraan, is dat door de grote vraag er steeds meer supplementen bijkomen. Waaronder een heleboel supplementen die weinig tot geen effect hebben maar wel worden verkocht alsof ze dit doen. In dit eerste blog geven we je een no-bullshit filter van supplementen die wij vrijwel iedereen aanraden om te nemen. Bij ieder supplement staat een korte uitleg over wat het doet en voor wie ik het extra aan zou raden. Houd onze website in de gaten want binnenkort volgen nog 2 blogs over andere aan te raden supplementen.

Let op: Context is key bij supplementen. Wat voor jou het juiste supplement is kan voor een ander niet van toepassing zijn. Als je besluit dat je een supplement wilt uitproberen bespreek dit dan altijd eerst met je coach. Ook is het niet mogelijk om over elk supplement op de markt te schrijven. Voor dit drieluik hebben we enkel een paar supplementen gekozen die uit onze ervaring het meest waardevol zijn voor de meeste mensen.

Voordat we beginnen met de specifieke supplementen lees je hieronder een korte uitleg over waar jij supplementen in kan zetten.

Hoe kun je supplementen gebruiken?

Kort samengevat kun je supplementen gebruiken voor een heleboel dingen. Zo kun je supplementen inzetten om aan je eiwitbehoefte te komen, slaap te verbeteren, vitaminewaarden aan te vullen en nog veel meer. Het belangrijkste om je te bedenken bij het nemen van supplementen is dat het altijd aanvullingen zijn op een gezond en gebalanceerd dieet. (zoals vaak vermeld staat op het supplement) Zo kun je supplementen zien als cement, wanneer we naar het dieet in het geheel kijken als een muur. De basis van de muur bestaat uit cement en bakstenen die op een sterk fundament staan. Het fundament in dit voorbeeld is je voedingsplan waarbij de bakstenen staan voor je calorieën en macronutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten). Het cement staat hier voor de micronutriënten (vitamines, mineralen en spoorelementen). Bij deze muur kun je bepaalde gaten in de muur dichten met extra cement (in dit geval dus supplementen). Stel je dus voor je krijgt te weinig vitamine D binnen (wat waarschijnlijk het geval is, meer hierover volgt binnenkort in het tweede blog). Je kunt dan vitamine D suppletie innemen om dit ‘gat in de muur’ op te vullen.

De 2 supplementen van dit blog

Creatine
Creatine raden wij (bijna) iedere sporter aan. Waarom wij dit aanraden? Dat lees je uitgebreid in ons eerdere blog: creatine, het hulpmiddel voor (kracht)sporters.

Eiwitpoeder
Eiwitpoeders zijn een simpele manier om je eiwitten aan te vullen. Mits je een goed eiwitsupplement hebt (zie onder het kopje ‘aanraders’ wat hiervoor de criteria zijn) hoeft er in principe niet veel gezegd te worden over dit supplement. Het is simpelweg een aanvulling op je eiwitten die je in kan zetten wanneer je niet aan je eiwitbehoefte voor de dag komt. (In de meeste gevallen 1.62g/kg/dag van je lichaamsgewicht in (hoge kwaliteit) eiwitten. 

Voordelen

Het voordeel van een eiwitpoeder is simpelweg het aanvullen van de eiwitten. De werking hiervan is hetzelfde als eiwitten in je (dagelijkse)voeding. In een eerder blog spraken wij al over gezonde eiwitten.

Onze supplementen aanraders

Bij een eiwitsupplement kijken we altijd bij de ingrediënten of het een mix van whey- en caseine eiwit is. Dit kan je zien als “snellere en tragere eiwitten” whey eiwit zorgt voornamelijk voor het stimuleren van de spiereiwitsynthese en caseïne eiwit zorgt weer (naast het stimuleren van de spiereiwitsynthese) voor het tegengaan van spiereiwit afbraak.

Het supplement dat wij aanraden en ook zelf nemen vind je hier

Ben je vegetarisch, veganist of lactose intolerant, dan is de beste optie om voor een rijst-erwt eiwitshake te gaan. Hierbij raden wij dit product aan. 

Meer informatie over supplementen?

Om de informatie over supplementen overzichtelijk te houden, is het blog in een drieluik verdeeld. Houd onze website goed in de gaten voor deel 2 en 3. Daarin vertellen we meer over Omega-3, Vitamine D(3), magnesium en calcium. Wil je nu al meer informatie over welke supplementen voor jou van toepassing zijn? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder.

 

Bronnen:
Npninfo.nl
Bmj.com 

Auteur: Zahir van Eck

[/vc_column_text][vc_autospa_theme_button align=”aligncenter” label=”Ja ik wil weten welke supplementen ik nodig heb. #STARTNOW” url=”/contact/”][/vc_column][/vc_row]
Leave A Comment