In deze periode van het jaar kunnen we allemaal wel een betere weerstand en een sterker immuunsysteem gebruiken. Helemaal nu het gehele land wordt geteisterd door het Corona virus. Je weerstand op peil houden en/of verbeteren is nu meer dan ooit belangrijk.

In dit artikel geven we je daarom 9 tips waarmee je jouw weerstand kunt verhogen. Hopelijk kun je met een verbeterde weerstand het Corona virus zo veel mogelijk buiten de deur houden.

1. Slapen

Dat slaap belangrijk is vertelden we je al in ons vorige artikel. Zorg jij al voor voldoende slaap? Grote kans dat dit niet zo is. Naast een betere concentratie, het verwerken van je dag en een betere spijsvertering zorgt goed slapen ook voor een betere immuniteit tegen ziekteverwerkers.

Beter slapen? Begin vandaag!

 • Leg je telefoon minimaal een uur voor het slapengaan weg
 • Lees een boek
 • Ga iedere dag rond dezelfde tijd slapen
 • Zorg voor een gemiddelde temperatuur van 18 graden in je slaapkamer
 • Eet niet meer na 9 uur ‘s avonds

Heb je moeite om goed te slapen? Extra magnesium kan je helpen te ontspannen en tot rust te komen zodat je beter in slaap kunt vallen.

2. Blijf (thuis) in beweging

Als team Morena kunnen wij het niet vaak genoeg zeggen; blijf sporten! Gemiddeld intensief sporten heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. Bij zowel duur- als krachtsporten komen er hormonen en stoffen (cytokinen, groeifactoren en macrofagen) vrij die door de bloedbaan naar de spiervezel getransporteerd worden. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat deze hormonen een extra rol kunnen vervullen bij het versterken van het immuunsysteem.

Let op dat je niet te intensief gaat sporten (voor een te lange periode). Dit kan tot gevolgen hebben dat je lichaam teveel cortisol (stresshormonen) aanmaakt. Deze stresshormonen hebben een negatieve invloed op het immuunsysteem.

Tips om je weerstand te verhogen tijdens de Corona crisis

3. Vitamine C&D

Vitamine C houdt je weerstand op peil, maar vitamine D speelt een grotere rol bij het al of niet ontstaan van griep of verkoudheid.

Vitamine C, is in de eerste plaats belangrijk voor een goede weerstand. Daarnaast zorgt het voor gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. Het zorgt voor een goed functionerend zenuwstelsel en draagt bij aan de energievoorziening.

Een klein gebrek aan vitamine D maakt je al behoorlijk vatbaar voor virussen. De meeste vitamine D krijg je binnen via het daglicht op je huid, maar in het winterseizoen is er een gebrek aan licht.

Als je je weerstand een boost wilt geven is het aan te raden om dagelijks wat extra vitamine C&D te nemen.

4. Vermijd / verminder stress

Het gevolg van stress is dat je lichaam in fight or flight modus schiet. Dat wil zeggen dat o.a. je afweersysteem kan verslechteren. Het verlagen van je stress levels zorgt er dan ook voor dat de processen in je lichaam ongestoord kunnen plaatsvinden. En één van deze processen is jezelf beschermen tegen infecties.

Tips om je stress te verminderen zijn:

 • Blijf bewegen
 • Let op je ademhaling
 • Achterhaal de oorzaak van je stress en maak dit bespreekbaar
 • Doe leuke dingen met vrienden of familie, of in tijden van Corona zorg voor leuke afleiding in huis bijv. spelletjes of puzzels

5. Eiwitten

Wist je dat eiwitten ook een belangrijke rol spelen voor je weerstand?

Het lichaam heeft eiwitten (onder andere) nodig voor:

 • Het produceren van antilichamen voor het immuunsysteem
 • Het produceren van enzymen voor het immuunsysteem

Als je niet genoeg eiwitten binnenkrijgt, dan breekt je lichaam spiermassa af om afweerstoffen aan te kunnen maken. Eiwitten zijn dus niet alleen belangrijk voor je spieren, maar ook voor een sterk afweersysteem.

Plantaardige eiwitten vind je met name in:

 • Peulvruchten, zaden en noten
 • Bonen, quinoa en volle granen

Dierlijke producten vind je eiwitten terug in:

 • Vlees
 • Vis
 • Ei
 • Zuivel

6. Varieer in voeding

Gevarieerd en voldoende groente eten zorgt voor een goede ondersteuning. Selenium, magnesium, vitamine C, vitamine D en ijzer zijn onder andere zijn onmisbaar voor een sterke afweer. Wanneer je gezond en gevarieerd eet krijg je meestal genoeg van deze voedingsstoffen binnen. Zorg er verder voor dat je dagelijks minimaal 250 gram groente eet en twee stukken fruit.

Tips om je weerstand te verhogen tijdens de Corona crisis

7. Niet roken

Deze klinkt voor de hand liggend maar het is echt zo. Als je je weerstand echt een plezier wilt doen dan stop je met roken. De menselijke afweer wordt opgedeeld in aangeboren immuniteit en verworven immuniteit, roken tast beide aan. Rokers hebben ook een groter risico om het Corona virus op te lopen. Stop dus z.s.m. met roken en doe hier je voordeel mee.

8. 0.0% alcohol

Af en toe een drankje is heerlijk! Maar doe het met mate. En dat is, zeker in sociale activiteiten, voor veel mensen toch lastig. Vervang daarom af en toe je drankje voor een 0.0% versie want, alcohol verzwakt je immuunsysteem waardoor je eerder infecties oploopt.

9. Was je handen

Tot slot: zorg ervoor dat je goed je handen wast. De afgelopen weken heb je dit al honderden keren gehoord, maar voor het ook echt uit. Het wassen van je handen kan besmetting met bacteriën en virussen, en daardoor ook mogelijk ziekte, voorkomen. Was minimaal 30 seconden je handen. Leuke tip: zing 2x Happy Birthday, dan weet je dat je goed zit.

Met de bovenstaande negen tips maak je het voor virussen en bacteriën een stuk lastiger om je gezondheid aan te tasten. Hopelijk kunnen we met elkaar het Corona virus op deze manier buiten de deur houden.

Veel succes en blijf gezond! 

Tips om je weerstand te verhogen tijdens de Corona crisis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Orangefit

Auteur: Laura Hanemaaijer
Leave A Comment