[vc_row as_padding_top=”theme-padding-top-5″][vc_column][vc_column_text]Uitstelgedrag, we hebben het allemaal weleens gehad. “Is goed, ik begin morgen gelijk”. Een zin die wij bij Morena maar al te vaak hebben gehoord. Ondanks het feit dat je het waarschijnlijk meent op het moment dat je het zegt, komt er vaak uiteindelijk van uitstel, afstel. Uitstelgedrag vermijden binnen de fitnesswereld is erg belangrijk voor je uiteindelijk te behalen resultaat. Zo heb je vast weleens in je omgeving ieman horen zeggen: “Was ik nou maar eerder begonnen” of dit nu over fitness gaat of over een ander aspect in het leven.

Waarom stellen we uit?

De welbekende speech van Martin Luther King Jr. is een erg bekende speech waarin hij de zin “I have a dream” sprak,  welke nog tot op heden vaak wordt geciteerd. Wist je dat Martin Luther King het grootste deel van deze speech maar een paar uur voor de speech zelf geschreven heeft? Dit kwam door uitstelgedrag. Uitstelgedrag komt vaak uit een innerlijk conflict: Je wilt iets doen, maar daar voel je ook weerstand tegen. Deze weekstand kan door van alles komen. Je kan opzien tegen het werk dat het van je gaat vragen, je kan opzien tegen de druk die er op je wordt gezet wanneer je iets doet. Als we een training als voorbeeld pakken kan je zelfs opzien om bijvoorbeeld door de kou te gaan om bij Morena te komen. Dit zijn in principe allemaal voorbeelden van weerstandsvormen die worden gecreërd door het reptielenbrein. Meer weten over het reptielenbrein? Een aantal blogs geleden vertelden we er meer over, je leest het hier.

Baas worden over jouw uitstelgedrag

Nu we er achter zijn wat uitstelgedrag eigenlijk is, wordt het een stuk makkelijker het uitstelgedrag dat we vertonen te tackelen. We kunnen natuurlijk heel simpel zeggen: “Uitstelgedrag komt voort uit weerstand, dus ik ga gewoon zorgen dat ik geen weerstand meer heb tegen hetgeen wat ik moet doen.” Helaas is het niet zo simpel, je lichaam zal namelijk onbewust toch de weerstand vertonen wanneer de “reward” van hetgeen dat je gaat doen niet groot genoeg is. Hierom is het heel belangrijk om bij jezelf na te gaan wat het jou gaat brengen wanneer je toch kiest iets nu te gaan doen in plaats van “morgen” of “over een week”. Wanneer je een duidelijk beeld hebt van wat hetgeen wat je gaat doen jou gaat brengen, is de kans een stuk kleiner dat je uitstelgedrag gaat vertonen omdat je voor jezelf helder hebt wat je doel is met hetgeen wat je doet.

Ervaar jij veel uitstelgedrag bij jezelf en wil je hier eens over sparren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Auteur: Zahir van Eck
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Leave A Comment