Veel mensen kampen met huidklachten en huidproblemen. Velen weten niet dat je met de juiste voeding al heel veel problemen kunt aanpakken. De tips die wij je geven zijn heel gemakkelijk in je dagelijkse voeding toe te passen.

Stop huidveroudering

Antioxidanten, je huid is er gek op! Voeg voeding dat rijk is aan antioxidanten toe aan je eten. Antioxidanten zijn vitamine A,C en E. Deze vitamines helpen om je huid gezond te houden en rimpels tegen te gaan.

Vitamine A zit o.a. in wortel, zoete aardappel en pompoen.

Vitamine C zit in aardappelen en koolsoorten zoals spruitjes, maar ook in fruit zoals kiwi’s, sinaasappels, mango, ananas en bessen.

Vitamine E zit in groene groenten, avocado, amandelen, zonnebloempitten en volle granen als havermout.

Ontwikkel nieuwe huid

Zinkrijk voedsel draagt bij aan de ontwikkeling van nieuw (huid)weefsel. Ook helpt het bij de aanmaak van nieuw collageen en helpt tegen acne, rimpels, striae, schade door zon, wratten en haaruitval.
Zink zit in o.a.: pompoenzaden, zonnebloempitten, sesamzaden, cashewnoten, kikkererwten, bonen en spinazie.

Maak korte metten met huidaandoeningen

Heb je veel last van acne vulgaris, rosacea, dermatitis, roos, schurft of wratten? Zorg dan dat je regelmatig zwavel bevattende voeding eet. Zwavel heeft een antibacteriële, ontstekings- en schimmelwerende werking en wordt vaak succesvol gebruikt om boven genoemde huidaandoeningen te bestrijden.  Zwavel zit in groene bladgroenten (rucola, spinazie, waterkers), kruisbloemige groenten (koolsoorten, broccoli, radijs, spruiten), hennepzaad en eieren.

Houd je huid zacht en soepel

Zorg voor voeding met omega-3 en omega-6 vetten. Deze vetten beschermen de huid en houdt het zacht en soepel. Deze vetten zitten in o.a.: walnoten, amandelen, lijnzaad, chiazaad en avocado.

Bescherm jezelf tegen de zon

Smeer jezelf goed in met zonnebrandcrème voordat je de zon in gaat. Naast jezelf insmeren kan het eten van tomaten ook bijdragen aan de bescherming van je huid. In tomaten zit lycopeen. Dit is de stof dat zorgt voor de rode kleur aan tomaten en is een antioxidant die de huid behoedt voor verbranding en veroudering als gevolg van zonlicht. Vooral tomatenproducten zoals tomatensap, -soep en ketchup zijn rijk aan dit stofje.

Drink jezelf gezond

Drink je veel thee? Kies dan vooral voor de groene variant. Groene thee bevat ontstekingsremmende stoffen die huid veroudering tegen gaan en ook je gezondheid kunnen verbeteren. Zorg dat je voldoende groene thee en water drinkt om de elasticiteit van je huid te behouden en slapheid tegen te gaan.

Wat kun je beter niet consumeren?

Naast voeding dat bijdraagt aan de verbetering van de huid, is er ook voeding dat de gezondheid van de huid verslechterd. Probeer de onderstaande producten zo min mogelijk in je eetpatroon op te nemen.

Bewerkte voeding

Bewerkte voeding zoals dierlijke eiwitten, verzadigde vetten, toegevoegde suikers en kunstmatige zoetstoffen verstoren de darmflora. Ook heeft het een negatief effect op de huid en wordt het risico op gezondheidsaandoeningen verhoogt.

Zuivel en zuivelproducten

Een van de bekendste huidaandoeningen is acne. Heb jij hier veel last van? Dan is het aan te raden om zuivel te vervangen voor plantaardige alternatieven. Whey-proteïnen en niet-geslachtshormonen en groeifactoren die in melk aanwezig kunnen zijn (zoals groeihormoon en IGF-1) kunnen de ontwikkeling van acne bevorderen.

Alcohol

Het is algemeen bekend dat overmatig gebruik van alcohol veel nadelen heeft voor de gezondheid. Zo kan overmatig alcoholgebruik gerelateerd worden aan huidkanker. Voor een gezonde huid is het raadzaam om alcohol zoveel mogelijk te vermijden.

Gluten en tarweproducten

Tarwe(-gluten) wordt in veel van ons eten verwerkt, zoals in: sauzen, snoep, koek, kant-en-klaar maaltijden, kruiden, (fris)dranken, vleeswaren etc. Dit kan ervoor zorgen dat mensen gevoeliger worden voor gluten en kan op langere termijn huidproblemen veroorzaken.

Conclusie

Het aanpassen van je voedingspatroon zal niet altijd alle problemen wegnemen. Huidaandoeningen kunnen ook voortkomen uit genetische aanleg, hormoonveranderingen, puberteit, medicatie, cosmetica, stress etc. Wel kan een groot deel van de huidproblemen worden aangepakt met het toepassen van de bovenstaande tips.

Bron: Orange fit

 

 

Leave A Comment