[vc_row as_padding_top=”theme-padding-top-5″][vc_column][vc_column_text]Wanneer afvallen maar niet lukt of wanneer je motivatie om sporten even weg is. Even een fatburner erin knallen om toch gewoon vetmassa te verliezen? Klinkt niet zo verkeerd hé! Helaas, als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Zo ook in het geval van fatburners. Daarnaast worden steeds meer fatburners in Nederland verboden en dit heeft zijn redenen. In dit artikel bespreken we:

  1. Fatburners
  2. Stoffen die fatburners bevatten
  3. Nadelen van fatburners
  4. Onze tip(s)

Fatburners

Het concept achter de fatburner. Een fatburner zou aan zowel de verbruik als aan de inname kant van de energiebalans zijn voordelen moeten hebben. Door een fatburner zal je meer calorieën gaan verbranden. Het bevat namelijk stoffen die ervoor zorgen dat je lichaam het gevoel heeft meer energie te hebben, waardoor je meer gaat bewegen. Daarnaast zal het voelen alsof je hongergevoel onderdrukt wordt hierdoor zal je minder eten en calorieën binnen krijgen. Als we de effecten op deze manier opsommen klinkt het best als een goede deal voor mensen die willen afvallen, maar vergis je niet… Fatburners kunnen een kleine bijdrage leveren aan vetverlies, maar hebben meer een minimale impact op je metabolisme. Daarnaast hebben ze wel een aantal nadelen waar je aan moet denken.

De term fatburner is geen beschermde naam. Mits de aangegeven doseringen op de verpakking niet schadelijk voor de gezondheid zijn, houdt dit in dat alles wat eventueel vet zou kunnen verbranden je in theorie in een pil mag stoppen en mag verkopen. Het enige wat gedaan hoeft te worden is een disclaimer op de label zetten.

Stoffen die fatburners bevatten

Fatburners kunnen gevaarlijk zijn voor je gezondheid, dit komt door de stoffen die fatburners bevatten en de hoeveelheid hiervan. Daarnaast zitten er in veel fatburners designer drugs deze zijn vaak ongezond. Designers drugs zijn als het ware nieuwe middelen waar nog onvoldoende onderzoek naar gedaan is. De risico’s van het gebruik hiervan zijn niet bekend en al helemaal niet de risico’s voor gebruik op de langere termijn.

De gebruikte stoffen in fatburners zijn over het algemeen stimulanten, met cafeïne als hoofdbestand. Voor de rest zitten er onder andere stoffen in als bijvoorbeeld efedrine (inmiddels verboden in Nederland), L-carnitine, aspirine, groene thee, forskolin, ginseng, synefrine en rode peper.

Een goed voorbeeld van wat eerst een designerdrugs was en inmiddels is verboden is het middeltje ephedra. Dit middeltje remt je hongergevoel en geeft je een energie boost. Echter is er na onderzoek achter gekomen dat het middeltje levensgevaarlijk kan zijn omdat het bijwerkingen geeft zoals een vergroot risico op hartritmestoornissen. Sommige gebruikers vergelijken het middeltje zelfs met de drugs speed en MDMA.

Nadelen fatburners

Door de bovenstaande stoffen, designer drugs en de hoeveelheden die per portie fatburner worden ingenomen kunnen er ook flinke negatieve effecten aan vastzitten.

Fatburners bevatten ongezonde middelen

Een goed voorbeeld hiervan is de designers drugs die fatburners kunnen bevatten. Daarnaast kan een sterk verhoogd cafeïne inname ook voor nadelige effecten zorgen. In een gemiddelde fatbunervariant zit bijvoorbeeld 300 mg cafeïne, dit staat gelijk aan 7 koppen koffie! Neem je per ongeluk of expres een grotere hoeveelheid en drink je daarnaast je dagelijkse bakken koffies zit je gemakkelijk op 15 koppen koffie op een dag. Zo een grote hoeveelheid cafeïne op een structurele basis doet geen mens goed! De effecten van overmatig cafeïne gebruik is voer voor een artikel in de toekomst.

Negatieve effecten op slapen

Zoals hierboven uitgelegd zit erin een fatburner een grote hoeveelheid cafeïne wat een oppeppend gevoel geeft. Te grote hoeveelheden cafeïne beïnvloed je slaap. Door minder goed te slapen beïnvloed je je herstel van onder andere je spieren in een negatieve manier. Wat dus uiteindelijk eerder ervoor gaat zorgen dat je je fitnessdoelen eerder niet gaat behalen dan wel, de bekende vicieuze cirkel. Je slaapkwaliteit is een van de belangrijkste dingen in een afvalproces!

Geldverspilling

Fatburners kosten uiteraard geld. Voor een potje ben je al snel tot 20 tot 30 euro kwijt. Zonder te weten of het überhaupt gaat werken!

Concentratie verlies

Neem geen Fatburners wanneer je jezelf in een stressvolle periode bevindt of wanneer je je hersens moet gebruiken voor je studie of werk! Doordat er zoveel energieopwekkende middelen in een fatburner zitten, gaat dit ten kosten van je concentratievermogen.

Paniekaanvallen

Wanneer je te sterke, over doseert of een minder zuivere vorm van fatburners gebruikt neemt ook het risico op paniekaanvallen toe.

Onze tip

Wanneer je supplementen gebruikt, doe dan eerst goed onderzoek. Dit zal je een hoop geld en frustratie besparen. Er bestaan verschrikkelijk veel prestatie bevorderende supplementen op de markt, waarvan maar een minimaal percentage bewezen is te werken. Wil je je fitness en gezondheidsdoelen behalen? Dan is het vooral belangrijk om eerlijk naar jezelf te zijn. Begin bij de basis, namelijk: gezond eten, voldoende bewegen en je training optimaliseren!

Meer over dit onderwerp weten? Kijk tip! In het programma BOOS van BNNVARA haalt Tim Hoffman uit naar CANNAFUEL dit is een bedrijf die claimt olie te verkopen die er voor moet zorgen dat je vetmassa verliest. In dit programma heeft Tim met een aantal wetenschappers gesproken, waaruit blijkt dat het product totaal geen nut heeft. Benieuwd naar dit programma? De link hiernaar staat vermeldt in de bronnenlijst.

Meer vragen over dit onderwerp of over jouw gezondheidsdoelen bereiken? Twijfel dan vooral niet om contact met ons op te nemen en hier even vrijblijvend met ons over te sparren!

Bronnen:
Bell Coaching
Youtube
NCBI
NCBI

Auteur: Glenn van den Hazel
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Leave A Comment