Ons immuunsysteem zorgt ervoor dat wij als mensen weerbaar zijn voor invloeden van buitenaf die ons potentieel ziek kunnen maken. Het niet ziek worden door virussen, bacteriën en parasieten is waar we ons immuunsysteem voor mogen bedanken. Niet alleen bedanken, maar ook verbeteren en optimaal houden is het minste wat we kunnen doen om ons lichaam gezond en sterk te houden. Zeker in deze tijd is dat belangrijk.

Een simpele neusverkoudheid door een virus of darmkrampen door bacteriën in voedsel dat bedorven is, kunnen voorkomen worden door ons lichaamseigen afweersysteem als deze sterk genoeg is. Het immuunsysteem herkent oneindig veel moleculen en stoffen, en evalueert deze op risicofactor voor het lichaam. Hierdoor kan het ervoor kiezen om op deze stoffen te reageren en antistoffen aan te maken om de potentiële dreiging tegen te gaan. Dit is de basis van de bescherming van ons lichaam tegen ziektes.

Sterk immuunsysteem

Om ons immuunsysteem zo sterk mogelijk te houden zijn er een aantal leefstijlfactoren die we zelf in de hand hebben. Je kunt je weerstand optimaal houden door:

  1. Gezond en gevarieerd te eten.
  2. Voldoende te slapen.
  3. Elke dag voldoende te bewegen en te sporten.
  4. Te stoppen met roken / te veel alcohol consumeren.
  5. Voldoende water te drinken.
  6. Een gezond gewicht te behouden.

Gezond en gevarieerd eten is een van de belangrijkste punten, omdat dit zorgt voor een gebalanceerde inname van verschillende vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor het lichaam:

Vitamines

Vitamines A, C en D zorgen onder andere voor de ontwikkeling van witte bloedcellen, bescherming tegen ziekteverwekkers en ondersteuning van het afweersysteem. Daarnaast hebben mineralen zoals zinc en ijzer ook een positief effect op je immuunsysteem.

Voor kinderen en mensen op oudere leeftijd is het belangrijk rekening te houden met de inname van voldoende vitamines en mineralen. Kinderen komen namelijk veel in aanraking met invloeden van buitenaf en omdat zij nog geen “rugzakje” hebben opgedaan in het ontwikkelen van antistoffen tegen ziektes, is het voor hun belangrijk een goed afweersysteem op te bouwen. Ouderen hebben een verslechterd immuunsysteem door simpelweg de leeftijd. Hierdoor ben je sneller vatbaar voor ziektes. Eventueel is het handig voor beide doelgroepen om een leeftijdsvriendelijke multivitamine supplement in te nemen. Wil je je eigen immuunsysteem zo sterk mogelijk maken om weerbaar te blijven tegen COVID-19? Zorg dan dat je werkt aan de eerder besproken punten en houd je aan de richtlijnen van het RIVM.

Auteur: Josh Milané
Leave A Comment