[vc_row as_padding_top=”theme-padding-top-5″][vc_column][vc_column_text]Wie kent het niet? Je wordt ’s ochtends doodmoe wakker en vraagt je af of je überhaupt geslapen hebt. Het liefst had je je omgedraaid en was je nog een paar uurtjes verder gaan slapen. Het is een rotgevoel. Het liefst sta je natuurlijk vrolijk en vol energie op. In plaats dat je jezelf afvraagt: ‘waarom ben ik zo moe in de ochtend?’. 

Ontdek wat de oorzaken zijn en nog belangrijker: de oplossingen. Wij geven antwoorden op jouw brandende vraag: ‘Waarom word ik moe wakker?’

Veel Nederlanders worden dagelijks moe wakker

Ontzettend veel Nederlanders hebben slaapproblemen en worden moe wakker. Maar liefst 64 procent van de Nederlanders voelt zich ’s ochtends moe en niet uitgeslapen. Dat blijkt uit onderzoek van het Fonds Psychische Gezondheid. 

Iedereen heeft er wel eens last van. Als je het met vrienden net iets te laat hebt gemaakt en de wekker vroeg gaat of als je niet in slaap kan komen door een spannende sollicitatie de volgende dag. Geen probleem. Stap de volgende dag vroeg je bed in en het is opgelost! Het wordt pas echt vervelend als je langdurig vermoeid wakker wordt. Ongeveer één op de tien Nederlanders heeft al langer dan drie maanden slaapproblemen en wordt altijd moe wakker.

Symptomen van moe wakker worden

Je voelt je niet uitgeslapen als de wekker gaat en zou het liefst verder willen slapen. Je ogen vallen dicht. Dit zijn enkele symptomen van vermoeid wakker worden. Andere veelvoorkomende symptomen van moe wakker worden, zijn: wallen, veel gapen, lusteloosheid, emotioneler zijn dan normaal en soms komt er duizeligheid bij kijken. Herken je dit? Zoek dan uit wat de oorzaak van je vermoeidheid is.

Oorzaken moe wakker worden

Te korte nachtrust

Deze is uiteraard voor de hand liggend. Als je te weinig slaapt, ben je moe bij het wakker worden. Weet jij precies hoeveel uur slapen gezond is? Voor iedereen is dat anders. De een slaapt negen uur, de ander heeft genoeg aan zes uur. Hoe je weet wat voor jou werkt? Dat kan je tijdens een vakantie voor jezelf eens uittesten door zonder je wekker te zetten te gaan slapen. Probeer het een paar dagen en houd bij hoe laat je gaat slapen en je uit jezelf wakker wordt. Wordt je na deze test nog steeds doodmoe wakker? Dan zou het zomaar kunnen dat er een andere oorzaak is zoals stress of vitaminetekort. 

Oplossing: onderzoek hoeveel uur slaap voor jou ideaal is en plan die tijd elke nacht in. Ga niet te laat naar bed als je de volgende dag op tijd op moet staan.

Wakker worden in een slecht moment in je slaapcyclus

Hiervoor moet je de theorie achter de slaapcyclus eerst goed begrijpen. Als je gaat slapen beland je eerst in een lichte slaap (inslapen), daarna in de correcte slaap, dan in de diepe slaap, vervolgens de hele diepe slaap (fysiek herstel) en als laatst in de REM-slaap (droomfase). Deze vijf fases duren in totaal ongeveer 1,5 uur. Na 1,5 uur begin je weer opnieuw met de lichte slaap. Jouw wekker houdt jammer genoeg geen rekening met deze fases. Als je wekker gaat op het moment dat je in de diepe slaap bent, word je moe wakker.

Oplossing: probeer eens een wake-up light.

Ondiep slapen

De laatste slaapfases zijn de belangrijkste voor je fysieke herstel en als je niet moe wakker wil worden. Als je ondanks een lange nacht toch moe wakker wordt, zou je slaapcyclus wel eens verstoord kunnen zijn. Als je bijvoorbeeld heel licht slaapt en een korte diepe slaap hebt heeft je lichaam niet genoeg tijd om te herstellen. Moe wakker worden is het gevolg.

Oplossing: een ondiepe slaap kan aan verschillende dingen liggen. Begin hiermee: maak je kamer goed donker, gebruik geen telefoon of laptop in het uur voordat je gaat slapen, drink geen alcohol of cafeïne in de paar uur voor het slapen en sport niet vlak voor het slapengaan.

Gebroken nachten

Ook gebroken nachten kunnen ervoor zorgen dat je moe wakker wordt. Misschien heb je wel genoeg uren geslapen, maar is dat niet aan een of twee stukken geweest. Als je ’s nachts meerdere keren wakker wordt doordat je bijvoorbeeld veel moet plassen of een huilende baby hebt, is de kans op slaaptekort en vermoeidheid groot. Ook snoozen is een vorm van gebroken nachten dat kan resulteren in moe wakker worden.

Oplossing: stop met snoozen! Moet je vaak plassen? Neem dan contact op met de huisarts. Huilende baby? Het is een fase ????

Slaapstoornis

Ben je overdag vaak ontzettend moe, zonder dat je zelf weet waarom? Je zou zomaar eens slaapstoornis kunnen hebben zonder dat je dat doorhebt. Voorbeelden van slaapstoornissen zijn snurken, tandenknarsen, slaapapneu en narcolepsie.

Oplossing: vermoed je dat dit bij jou aan de hand is? Neem dan altijd contact op met de huisarts en bespreek je mogelijkheden.

Vitaminetekort

Vitamines zijn van groot belang voor een goede nachtrust. Melatonine is een van de belangrijkste slaaphormonen. Het zorgt er onder andere voor dat je inslaapt. Een tekort aan vitamines kan de aanmaak van dit hormoon verminderen waardoor je dus moe bent bij het wakker worden.

Oplossing: test bij de dokter welke vitamines je tekort komt.

Watertekort

Uitdroging kan ervoor zorgen dat je slecht slaapt en moe bent bij het opstaan. 

Oplossing: drink genoeg overdag, houd je vochtbalans op peil en je zult een stuk beter slapen en minder moe wakker worden.

Stress

Eén van de grootste boosdoeners van slecht slapen is stress. Een korte stressvolle periode waarin je slecht slaapt, is niet zo erg. Maar voorkom langdurige stress. Als je langdurig stress ervaart, raakt je hormoonbalans in de war waardoor je slecht gaat slapen en op den duur dagelijks moe wakker wordt. 

Oplossing: ga op zoek naar de stressbron, neem deze serieus en pak de bron aan.

Morena helpt bij moe wakker worden

Hopelijk kun je uit de voeten met deze tips en oplossingen voor moe wakker worden. Heb je het probleem gevonden waardoor je vaak moe wakker wordt maar lukt het je niet om hier zelf mee aan de slag te gaan? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder. 

Een getraind lichaam is minder gevoelig voor stress. Bij Morena Personal Training Boutique geven wij de ruimte om eerlijk te worden met jezelf. We hebben meerdere boutiques verspreid in Nederland. Vanuit daar ontstaan er mogelijkheden om stap voor stap een transformatie te ondergaan in je persoonlijke en/of zakelijke leven. Met onze aanpak maken wij impact. Onze boutiques zijn het rustpunt in jouw drukbezette leven. Hierin kun je volledig in rust werken aan jouw gezondheid en vitaliteit.

Ligt jouw probleem dieper en is het niet zelf op te lossen? Raadpleeg een arts. 

Veel succes en slaap lekker!

Bron: deargoodmorning.com[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave A Comment