Bioritme = Circadiaans ritmee
Dit bioritme wordt ook wel het “Circadiaans ritme” genoemd. Wat houdt dit precies in? Eigenlijk stelt het niet veel meer voor dan ons biologische dag en nachtritme waar ons lichaam aan gewend is. Een cyclus duurt ongeveer 24 uur, praktisch gezien één dag. Het Circadiaanse ritme reguleert verschillende fysiologische aspecten binnen ons lichaam. Denk bijvoorbeeld aan de lichaamstemperatuur, stofwisseling, hormoonhuishouding, hartslag, bloeddruk en energie voor activiteiten.
Simpel gezegd: het Circadiaanse ritme zorgt ervoor dat het lichaam op verschillende tijdstippen van de dag ingesteld is op verschillende activiteiten. Wanneer je bioritme niet meer gelijk loopt aan je dagelijkse agenda, zal je lichaam ook niet op optimaal niveau presteren. In de moderne maatschappij is zo goed als alles op elk moment beschikbaar. Denk aan 24/7 gyms, eettenten die tot diep in de nacht open zijn en bezorgen, of social media waardoor je op elk moment kunt socializen met wie dan ook. Afgezien van hoe handig dit kan zijn, zit er ook een keerzijde aan deze mogelijkheden. Doordat je wellicht gebruik maakt van deze diensten op onconventionele tijdstippen kan je bioritme in de war raken. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld een vertraagde stofwisseling, verhoogde aanmaak van stresshormonen (cortisol), verminderde anabole hormoonproductie wat ervoor zorgt dat je minder snel spiermassa aanmaakt en moeilijker vetmassa kwijt raakt, verminderde slaapkwaliteit of zwakkere mentale prestatie. Vaak voel je zelf al wanneer je een dag gewoon simpelweg niet lekker in je vel zit. Vaak kan dit het gevolg zijn van de verkeerde beslissingen van de dag ervoor.
Een algemeen circadiaans ritme ziet er als volgt uit:
- Wanneer je met een normaal ritme in de ochtend wordt blootgesteld aan licht, neemt de productie van melatonine af (het hormoon wat je slaperig maakt). De productie van cortisol, adrenaline en androsteron nemen toe om je lichaam tot actie aan te sporen, waardoor je rond 10:00 het meest alert bent.
- Aan het begin van de middag volgt er voor veel mensen een kleine dip qua focus en energie (middagdipje). Vanaf 14:30 nemen je focus en energie weer toe. Rond deze tijd heb je dan ook de beste coördinatie en reactietijd. Kort daarna is je lichaam op het punt om het best te presteren als het gaat om kracht- en uithoudingsvermogen sporten.
- Gedurende de dag stapelt het hormoon adenosine zich op in de hersenen en vanaf 19:00 neemt ook het hormoon melatonine toe, om je langzamerhand slaperig te maken. Dit gebeurt zodat je concrete signalen krijgt om je rustig naar bed te begeven.
- Wanneer je in diepe slaap komt, pieken een aantal belangrijke hormonen zoals het groeihormoon en prolactine, voor het herstel van het lichaam. Dat niet alleen, maar er vindt bijvoorbeeld ook regulatie van de geslachtshormonen plaats. Hier wordt je circadiaans ritme gereset om de volgende dag weer te beginnen.
Je Circadiaans ritme is eigenlijk een cyclus van piek- en daalmomenten van verschillende hormonen binnen je lichaam. Als je bewust de keuzes maakt om dan ook op die momenten daar gebruik van te maken, zul je optimale prestaties leveren.
Luister naar je lichaam
Probeer eens wat meer te luisteren naar de prikkels die het lichaam van binnenuit geeft en minder te reageren op de externe prikkels die we krijgen van de buitenwereld. Het belangrijkste is te reageren op wat je lichaam daadwerkelijk nodig heeft, in plaats van denken wat je lichaam nodig heeft bijvoorbeeld social media op je telefoon of die snackbar die er zo uitnodigend uitziet.
Lukt het jou niet om de externe factoren te negeren en merk je dat jouw bioritme uit balans is? Dan kan dit het behalen van jouw doelen negatief beïnvloeden. Wil jij meer tips om aan jouw juiste bioritme te werken? Neem dan contact met ons op.
Auteur: Josh Milané[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]