[vc_row as_padding_top=”theme-padding-top-5″][vc_column][vc_column_text]Je kent het wel, je wilt je focussen op een bepaalde opdracht, maar je gedachten schieten alle kanten op. Weg focus! Met meditatie kun je deze focus trainen. Veel mensen denken dat mediteren iets zweverigs is en haken bij voorbaat al af. In dit artikel leggen wij je uit dat meditatie niet zweverig hoeft te zijn en veel effect op je kan hebben.

Trainen van de aandachtsspier

Tijdens het mediteren trainen we onder andere onze “aandachtsspier”, waardoor we bewuster worden. We kunnen zelf kiezen waar we onze aandacht op richten en zijn geen slachtoffer meer van ons rusteloze brein. Uit onderzoek blijkt dat verschillende hersengebieden veel sterker worden door het regelmatig beoefenen van meditatie. Dit zijn de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor:

  • aandacht
  • werkgeheugen
  • beslissingen nemen
  • stressreductie

Door meditatie leer je ook emoties beter te reguleren, nemen compassie en empathie toe en leer je realistischer perspectief innemen. Kortom, mediteren is een vaardigheid waarbij je het brein traint en veerkrachtig houdt in de snelle wereld van nu!

Meditatie bij Morena

Tijdens onze personal training sessies gaan wij vaak het gesprek aan met onze leden. Regelmatig wordt er aangegeven dat er een vorm van stress wordt ervaren in het dagelijkse en zakelijke leven. Daarnaast vinden velen het lastig om goed te kunnen focussen. Wat naast fitter worden een reden is dat leden zijn gestart met trainen. Om de stress los te laten en de focus te hervinden, passen wij tijdens onze trainingen vaak meditatie toe. Zodat er na afloop met een heldere geest naar huis/werk wordt gegaan. Ook tijdens de 1-op-1 coaching sessies komen meditatie oefeningen vaak aan bod. Op deze manier wordt mediteren een onderdeel van het trainen zelf. Wij kijken met onze leden waar behoefte aan is en trainen met hen meer dan alleen het lichaam.

Mindfullness meditatie

Een van de belangrijkste fabels rondom meditatie is dat het doel van meditatie is om gedachten te stoppen, het hoofd “leeg” te maken.  Deze overtuiging kan behoorlijk wat frustratie opleveren tijdens het mediteren. Hierdoor geef je mogelijk sneller op (“mediteren is niks voor mij”). Het goede nieuws is dat je jouw gedachten niet hoeft te elimineren, je hoeft er alleen bewust van te zijn. Dan kan je actief kiezen hoeveel aandacht je wilt geven aan de gedachten. Hierdoor ontstaat er vaak afstand van de gedachten en een verandering van perspectief. De gedachten beheersen jou niet meer, maar jij beheerst je gedachten. Mindfulness meditatie gaat over de aandacht brengen naar het nu. Niet naar gisteren, niet naar morgen, gewoon naar dat wat er nu gebeurt. Wat dat betreft is het eigenlijk allesbehalve zweverig. Meditatie is vooral een actieve training van het brein om zonder aannames te observeren wat er is.

Meditatie oefening

Schrijf in het midden van een groot vel papier een gebeurtenis op die je stress bezorgt. Observeer nu welke gedachten er in je opkomen. Blijf observeren en kijken naar de gebeurtenis waar je allerlei gedachten bij hebt en observeer je verhalen en gedachten. 

Schrijf deze gedachten vervolgens op het vel papier en ga ze zien voor wat ze zijn: gedachten, in plaats van de realiteit.

 

Doe de oefening minimaal tien minuten lang. Leg vervolgens het vel papier aan de kant, ga goed zitten en voel kort je voeten op de grond, je billen in de stoel, je pen in je hand. 

Focus op het hier en nu. Stel jezelf de simpele vraag: wat is de belangrijkst en krachtigste actie die ik nu kan ondernemen om mijn gezondheid en vitaliteit en voorwaarts te bewegen?

Bij Morena trainen we onze aandachtsspier zelf ook regelmatig door te mediteren. Zowel zelf als ook met onze leden. Vaak zien we dat hier heel positief op wordt gereageerd. Na het herhalen van de meditatie oefeningen wordt de gewenste focus weer terug gevonden.

Wil je meer weten m.b.t. mediteren of ben je opzoek naar meer meditatie oefeningen? Neem dan contact met ons. Binnen 2 werkdagen bellen of mailen wij jou terug.

Auteur: Tessa de Niet
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Leave A Comment