Sporten tijdens de zwangerschap

Fit zijn tijdens de zwangerschap?

Zwanger en fit

Het is ontzettend belangrijk om tijdens je zwangerschap aan je gezondheid te blijven werken. Dit is niet alleen voor jou erg belangrijk, maar ook voor de baby. Uiteraard zijn niet alle oefeningen mogelijk of even verstandig. Onze personal trainers weten precies welke training jij wel of juist niet moet doen en adviseren jou hier graag over.

Kun je blijven sporten als je zwanger bent?

Veel vrouwen vragen zich dit af. Het antwoord is simpel. Het is belangrijk om je conditie op pijl te houden, ook tijdens de zwangerschap. Niet alleen geeft dat meer energie, waardoor je je fit en gezond voelt: het is ook nog eens een mooie voorbereiding op de bevalling. Want hoe je het ook wendt of keert: dat is een flinke uitputtingsslag.

Daarnaast is het, wanneer je fit bent, makkelijker om weer in vorm te komen als de baby er eenmaal is. Natuurlijk spelen daarin meerdere factoren mee. Gezond eten en ontspannen is minstens zo belangrijk. Bij Morena helpen we jou de beste keuzes te maken tijdens jouw zwangerschap zodat je zo fit en gezond mogelijk blijft.

Sportende moeders in wording hebben meestal een kortere bevalling (dit kan enkele uren schelen met niet-sportende zwangere vrouwen), de bevalling loopt vaak niet via een keizersnede en de kans op een doodgeboorte is relatief kleiner. Bovendien brengt sporten tijdens de zwangerschap ook gezondheidsvoordelen voor je baby met zich mee, zoals een betere lichaamsdoorbloeding en een goede zuurstoftoevoer naar de foetus.

Sporten tijdens het eerste trimester van de zwangerschap

Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap gebeurt er van alles in het lichaam, ook al zie je nog niet zo veel. Je hormoonhuishouding verandert en de baarmoeder groeit. Ook kun je je lamlendig, misselijk en moe voelen. In deze fase kijk je samen met jouw personal trainer wat er op dat moment haalbaar is tijdens de trainingen.

Sporten tijdens het tweede trimester van de zwangerschap

In het tweede trimester voel je je vaak een stukje fitter. Het lichaam is inmiddels gewend aan de nieuwe situatie en de ergste misselijkheid is meestal voorbij. Nu mag je best wat intensiever sporten. Krachttraining en conditietraining kunnen opgevoerd worden. Grote spiergroepen trainen, zoals je benen en rug, is altijd goed. Ook is het handig om aandacht te besteden aan je bekkenbodem, want dat is het gebied waar veel vrouwen na een zwangerschap klachten krijgen. Jouw personal trainer helpt jou met het kiezen van de juiste training en oefeningen tijdens dit trimester.

Sporten tijdens het derde trimester van de zwangerschap

Het is tijdens de zwangerschap belangrijk om te luisteren naar je lijf. Vooral in het derde trimester, want je wordt zwaarder en je hebt soms moeite met je evenwicht. Te lang op je benen staan is vermoeiend en kan zorgen voor pijnlijke knieën en enkels. De lage rugspieren krijgen een hoop te verduren in deze periode. Onze personal trainer kan jou in dit trimester goed begeleiden en samen met jou kijken wat er mogelijk is zodat je het sporten toch kunt doorzetten.

Voordelen van sporten tijdens de zwangerschap

  • Je raakt minder snel buiten adem.
  • Je hebt minder last van vochtophoping.
  • Je slaapt beter.
  • Je hebt minder last van stress.
  • Je hebt minder kans op een gecompliceerde bevalling.
  • De bevalling gaat gemakkelijker.
  • Je bent sneller fit en in shape na de bevalling.

Waar moet je op letten met sporten tijdens de zwangerschap?

Keep it simple! Als jij je richt op voldoende beweging, gezonde voeding en ontspanning kom je heel ver. Daarnaast mag je nóóit je rechte buikspieren trainen. Deze moeten namelijk de ruimte krijgen om te wijken. Je schuine buikspieren trainen mag wel trainen. Weet je niet zo goed hoe je dit aan moet pakken? Geen zorgen. Onze personal trainers helpen jou graag met de juiste oefeningen.

Ja, ik wil sporten tijdens de zwangerschap

Wil jij fit en gezond jouw zwangerschap door? En wil je hulp met het sporten tijdens de zwangerschap? Plan dan vandaag nog jouw gratis personal training try out sessie in en ervaar zelf wat personal training jou kan bieden tijdens je zwangerschap. Heb je andere vragen rondom sporten tijdens de zwangerschap? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Zwanger en fit? Het kan.