Stress, bijna iedereen ervaart bewust of onbewust een vorm van stress. Stress kan verschillende problemen met zich mee brengen en  jouw (lichamelijke) progressie belemmeren. Velen weten wat voeding, sport en rust voor invloed hebben op je progressie, maar hoe zit dit nu met stress en wat doet het met je lichaam? In dit blog worden 3 soorten van stress benoemt: acute stress (positief), chronische stress (negatief), en faalangst (negatief). Wie weet ervaar jij onbewust ook een van deze soorten.

Wat is acute stress?

Tijdens de training ervaart je lichaam continu acute stressprikkels; je spieren belasten met gewichten dat ervaart het lichaam als inbreuk op de integriteit van spier, pees, bot etc. In het lichaam ontstaan er tijdens zware handelingen processen om deze inbreuk op te vangen. Na de workout herstelt de acute stress prikkel en krijgt het lichaam tijd om te herstellen, ook wel de anabole fase genoemd. Regelmatig deze acute stressfactor triggeren, waardoor o.a. spieren worden versterkt, zorgt op termijn voor progressie. Deze progressie zorgt ervoor dat je meer kracht en spiermassa opbouwt. Deze stress vorm is dus positief voor je progressie.

Acute stress draagt bij aan de progressie van je lichaam. Dit is dus een positieve vorm van stress!

Wat is chronische stress?

Op het moment dat acute stress aanhoudt, bijvoorbeeld door werk, krampachtig bezig zijn met voeding / sport, of wat dan ook, spreken we van chronische stress. Het lichaam krijgt geen tijd meer om van acute stress te herstellen en blijft daardoor actief. Het lichaam blijft ingesteld op de zogenaamde ‘vecht- of vluchtreactie’ waardoor het lichaam continu op scherp staat en moet presteren. Er vindt dan weinig tot geen herstel meer van o.a. spieren plaats en in plaats van spieropbouw krijg je spierafbraak. Ook kan chronische stress veel klachten veroorzaken zoals: hoofd-, nek-, en rugklachten; stijfheid; hyperventilatie; slapeloosheid; koude handen en voeten; wazig zien, dubbel zien; hoge bloeddruk, hartklachten; maag- en darmklachten; duizeligheid; verminderde weerstand. Je kunt je voorstellen dat dit proces een behoorlijke impact heeft op je progressie.

Op het moment dat acute stress aanhoudt, spreken we van chronische stress

Wat is faalangst?

Presteren vraagt om een focus op leren en progressie. Wanneer je non stop focust op deze te behalen prestatie bouw je onbewust faalangst op, met als resultaat dat je minder gaat presteren, hoe hard je ook werkt om je doelen te behalen.

Welke vorm van stress ervaar jij?

Herken jij jezelf in een van deze vormen van stress en wil je hiermee om leren gaan? Of wil je juist van je stressklachten afkomen? Onze Personal trainers staan klaar om je hierbij te helpen. Wil je graag weten wat ons plan van aanpak bij jou kan zijn? Neem dan vrijblijvend contact met ons op door onderstaand contactformulier in te vullen.

Heb je geen stress, maar wel burn-out klachten? Lees dan eens dit blog.

Leave A Comment