De meeste mensen ervaren de kersttijd als ‘the most wonderful time of the year’. Toch brengt voor velen deze periode ook veel stress met zich mee, want wat eten we? Waar eten we? En lust iedereen wat er op het menu staat? Wanneer doe ik boodschappen en kan ik het eten al voorbereiden? Dit zijn maar een paar stress factoren die bij veel mensen bekend zijn. Eerder vertelden we al over wat stress doet met je lichaam. Stress ontstaat vaak, omdat er aan het einde van de dag niet genoeg tijd over is om te doen wat écht belangrijk is. Een getraind lichaam is minder gevoelig voor stress. De meeste mensen weten ook dat je met een fit en krachtig lijf gezonder door het leven gaat. Ben jij je er ook echt van bewust dat een vitaal lijf minder risico’s loopt op allerlei verschillenden lichamelijke complicaties? Check niet uit in december en blijf fit en gezond. Door te blijven sporten en onderstaande tips op te volgen schuif je zonder stress aan bij het Kerstdiner.

Tips voor een stressvrij Kerstdiner

1. Doe niet alles zelf

Eet je thuis, bij familie of vrienden? Maak dan goede afspraken! Spreek bijvoorbeeld af dat er een X aantal gangen worden gemaakt en dat iedereen die aanwezig is een gang of gerecht meebrengt. Overleg van te voren wie wat maakt, zodat je tijdens het Kerstdiner niet meerdere keren dezelfde gang krijgt.

Een goede leer les: je hoeft niet altijd alles zelf te doen.

2. Planning

Heb je stap 1 afgerond? Zoek dan een leuk en lekker recept voor jouw gang en bekijk welke ingrediënten je al ver van te voren kunt halen, zodat je rond de Kerst niet alles in de mega drukke supermarkten hoeft in te slaan. Kun je het gerecht al deels voorbereiden? Doe dit dan de dag ervoor, je kunt dan op gemak en stressvrij koken. Last minute iets bereiden zorgt vaak voor fouten en mislukte gerechten, wat automatisch stress met zich meebrengt.

3. Uitproberen

Zin om een geheel nieuw recept op tafel te zetten tijdens de Kerstdagen? Probeer het gerecht dan eerst uit. Misschien is het recept toch niet zo lekker als je van te voren had gedacht of mislukt de manier waarop je het gerecht wilt presenteren. Wanneer je ruim van te voren weet of dit gerecht een succes is, dan hoef je je verder geen zorgen te maken. Is het toch niet zo’n succes? Dan heb je nog voldoende tijd voor plan B. Niets is zo stressvol dan op het laatste moment een ander gerecht te moeten bedenken en maken.

4. Kleine gerechten

Heb je een meerdere gangen diner samen gesteld? Zorg dan dat de verschillende gerechten niet te groot zijn. Niemand wordt blij van bijv. 6 volle borden met eten. Het is zonde als iedereen na gang 3 al genoeg heeft. Nog erger; dat er geen ruimte meer is voor een dessert!

5. Tafeldekken

Eten van een prachtig gedekte tafel is nog lekkerder en gezelliger dan een sfeerloze tafel. Bedenk dus ruim van te voren hoe jij de tafel wilt aankleden, dan kun je ruim van te voren al je tafelkleed, tafelloper, servies en overige decoratie aanschaffen. Krijg je ’s avonds een groep met eters en heb je ’s middags tijd over? Dek dan alvast je tafel, zo kun je gezellig mee kletsen en borrelen met je gasten en hoef je niet gehaast de tafel te dekken voor het diner start.

6. Uiteten

Keep it simple! Laat jezelf verwennen en leun relaxt achterover, want ook tijdens de Kerstdagen kun je heerlijk uiteten gaan . Op deze manier ontwijk je heel veel Kerstdiner (kook)stress.

7. Have yourself a merry (little) Christmas!

Je leest het overal en het klinkt zo cliché, maar GENIET GENIET GENIET! De feestdagen met al je vrienden en familie om je heen is zo’n fijne tijd. Laat deze feestelijke dagen niet verpesten door stress.

Hopelijk heb je iets aan deze tips en kun je op een fijne manier de feestdagen vieren.

Leave A Comment